4 Milyon Yıl Önce Yaşayan Bir Maymun Irkı, İnsanlardan Daha Akıllıymış

51
24
15
3
2
Avustralya’da bulunan Adelaide ve Witwatersrand üniversiteleri tarafından ortak yapılan yeni bir araştırma, maymun ırkı Australopithecus afarensis’in insanlardan daha akıllı olduğunu ortaya koydu.

Adelaide Üniversitesi’nin, Witwatersrand Üniversitesi Evrimsel Çalışmalar Enstitüsü ile ortaklaşa yürüttüğü bir çalışmaya göre günümüzden yaklaşık 4.5 ile 1 milyon yıl önce Afrika'da yaşamış olan maymun cinsi Australopithecus’lar, insanlardan daha akıllıymış. 

Araştırma kapsamında, kafatasındaki arz atardamarlarından geçen deliklerin büyüklüğüne bağlı olarak beynin bilişsel kısmındaki kan akış hızı ölçüldü. 96 büyük maymun kafatasına ve 11 Australopithecus fosil kafatasına uygulanan bu teknik, ezber bozan verilerin ortaya çıkmasına neden oldu.

maymun ırkı

Adelaide Üniversitesi Biyolojik Bilimler Akademisi’nden Prof. Roger Seymour, insan evriminin öncüllerinden biri olarak kabul edilen insansı büyük maymun cinsi Australopithecus’larda, beynin bilişsel kısmına kan akışının daha yüksek oranda olduğunu söyledi. Prof. Seymour’a göre elde edilen sonuçlar, beynin büyüklüğü ile bilişsel düzeyi arasında doğrudan bir bağlantı olduğuna işaret ediyor. 

İnsan beyni, sinaptik aktivite için enerjisinin yüzde 70'ini kullanır ve bu miktarda enerji, oksijen vermek için orantılı olarak yüksek bir kan kaynağına dayanır. Beynimiz vücut ağırlığımızın sadece yüzde 2'sini kaplamasına rağmen, enerjimizin yüzde 15-20'sini kullanır. Bu da kalpteki kanın yaklaşık yüzde 15'ine denk gelir.

Büyük maymunların çok akıllı olduklarının zaten bilindiğini ifade eden Prof. Seymour, 1000'den fazla işaretle iletişim kurabilen goril Koko'yu hatırlattı. Yaptıkları çalışmanın, yaklaşık 4.5 ile 1 milyon yıl önce Afrika'da yaşamış olan Australopithecus’lardaki serebral kan akış hızının, insanlardan elde edilen verilerden daha yüksek olduğunu ortaya çıkardığını belirten Prof. Seymour, bu alanda daha spesifik bilgilere ulaşmak için araştırmalarına devam edeceklerini aktardı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-modern-apes-smarter-pre-humans.html
51
24
15
3
2
Emoji İle Tepki Ver
51
24
15
3
2