8 Türk Genç, İnsanlığın Geleceğini Şekillendirecek Projeleriyle "100 Rise Global" Listesine Girdi: 1 Milyar Dolarlık Fondan Pay Alacaklar

50
6
4
1
0
Schmidt Futures ve Rhodes Vakfı’nın dünya çapında gelecek vadeden gençleri seçtiği 100 Rise Global listesine 8 Türk genç de girdi.

Tüm dünyada 15-17 yaş aralığında 100 gencin belirlendiği ve bu gençlerin insanlığa hizmet vermeye yönelik çalışmalarında ömür boyu desteklendiği ve toplam 1 milyar dolarlık kaynak ayrılan “100 Rise Global” listesinin bu yılki kazananları açıklandı. Schmidt Futures ve Rhodes Vakfı tarafından belirlenen gençler arasında bu yıl 8 Türk isim de yer aldı.

Toplam 170 ülkeden gençlerin başvurduğu listede bu yıl okuryazarlığı desteklemeyi ve biyo bilişim yardımıyla Alzheimer ilaçlarının etkisini önceden kestirmeyi hedefleyen, anemi ile mücadele eden sürdürülebilir sakızlı vitamin geliştiren ve toplumları akıl sağlığına yönelik önyargılar konusunda eğiten gençler yer aldı. Listede yer alan Türk isimler ve projeleri ise şu şekilde paylaşıldı:

Uluslararası sahada ömür boyu burs ve destek fırsatı kazanan Türk gençler:

100 rise global

  • Adanur Nas (Diyarbakır): Adanur, işitme engelli öğrenciler için önemli tabirleri seslendiren bir web sitesi ve uygulama tasarladı. Aynı zamanda bir kitapçık hazırladı, okulunda konferanslar gerçekleştirdi ve işitme engelli çocuklara robotik dersleri de verdi.
  • Dila Öner (İstanbul): Dila, görme engelli öğrenciler için ücretsiz bir sesli kitap web sitesi tasarladı ve bir kitap kulübü kurdu.
  • Efe Sakarya (Diyarbakır): Efe, alg sistemi ile hidrojen sülfitin neden olduğu zehirlilik düzeyini ölçmeye ve azaltmaya yarayan bir cihaz geliştirdi.
  • Elif Naz Yılmaz (İstanbul): Elif, akıl sağlığının önemi hakkında azınlık gruplarına ücretsiz seminerler veren Kırık Kalpler Hareketi’ni kurdu ve kaynak toplamak amacıyla bir NFT koleksiyonunu hayata geçirdi.
  • Emrullah Dorukhan Çakır (İstanbul): Emrullah, planlama becerilerini uygulamak için dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bulunan çocuklar için Bilişsel Davranışçı Terapiye dayanan bir rol canlandırma oyunu tasarladı.
  • İdil Doğa Türkmen (Mersin): İdil, gelecekteki uzay araştırmalarının yolunu açmak için bir elektromıknatıs ve ayın yerçekiminin yardımıyla uzay çöplerini toplamak için bir yöntem geliştirdi.
  • Lütfü Heysem Kızıloğlu (İstanbul): Lütfü, çocuklara doğa sevgisini aşılamak ve sağlığı destekleyecek daha doğal alanlar yaratma çalışmalarına şehirleri de dahil eden bir uygulama geliştirdi. 
  • Zeynep İpek Kayalı (İstanbul): İpek, akıl sağlığı konusunda sıkıntı çeken gençlere değişimin yaşamlarımızın doğal bir parçası olduğunu anlamalarına yardımcı olan bir kısa hikâye ve çizimlerden oluşan Sürekli Değişen Ağacı yarattı.

100 Rise Global listesi, geçtiğimiz yıl yalnızca 3 Türk gence yer vermişti. Rise Global kazananları, başkalarına hizmet etmek için çalışırken hedeflerine ulaşmalarında kendilerini güçlendirmek üzere ihtiyaca dayalı burslar, koçluk, kariyer geliştirme fırsatları, gelecekteki girişimlerine kaynak bulma potansiyeli, teknoloji paketleri ve daha fazlasını alacaklar.

50
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
50
6
4
1
0