ABD'de Bir Türk, Sahte Ürün Satarak 100 Milyon Dolar Kazandı: Ürünleri Orduya Bile Satmış!

19
12
8
2
0
Hem ABD hem de Türk vatandaşı olan 39 yaşındaki Onur Aksoy, 9 yıl boyunca sahte Cisco ürünleri satarak 100 milyon dolardan fazla gelir elde etti. Aksoy, geçtiğimiz günlerde suçunu kabul etti.

Onur Aksoy isimli bir Türk, Amerika Birleşik Devletleri’nde akıllara durgunluk veren bir olayla bir süredir gündemde. 39 yaşındaki bu adam, 2013-2022 yılları arasında on binlerce Cisco markalı sahte ürün satarak milyonlarca dolar elde etmekle suçlanıyordu. Geçtiğimiz yılın haziran ayında ise dolandırıcılık, sahte mal trafiği de dahil birçok suçtan tutuklanmıştı.

Bugün ise bu davayla ilgili önemli bir gelişme yaşandı. ABD Adalet Bakanlığı’nın açıklamasına göre Aksoy, kendisi hakkındaki suçlamaları kabul etti. Peki 9 yıllık süreçte sahte ürünlerin devlet kurumlarına bile satıldığı bu olayın detayları neler?  Gelin bakalım.

Aksoy, Çin’den getirdiği ürünleri Cisco’ya aitmiş gibi gösterdi, sahte ürünleri satarak 100 milyon dolardan fazla kazandı

Bakanlığa göre Miami’de yaşayan Onur Aksoy, 2013 ile 2022 yılları arasında Florida ve New Jersey eyaletlerinde en az 19 şirket kurarken 15 Amazon ve 10 eBay vitrini açtı. Buralar üzerinden de yeni Cisco ürünleri gibi görünen, düşük kaliteli veya hatalı on binlerce ağ donanımı sattı.

Hem ABD hem de Türkiye vatandaşı olan Aksoy, ürünleri Çin’den ithal etti ve bu ekipmanlara korsan Cisco yazılımları yükledi. Cisco, dünyanın en büyük ağ teknolojileri şirketlerinden biri. Sonrasında ise onları Cisco etiketleri ve sticker’ları içeren kutularına koydu. Bunlar da yetmiyormuş gibi kullanım kılavuzu gibi dokümanları da gerçekten Cisco’ya aitmiş gibi gösterdi.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu ürünler, Cisco donanımları gibi değildi. Ürünler kötü performans gösteriyor ve bozuluyordu. Hatta Adalet Bakanlığı, ürünlerin kullanıcılara on binlerce dolarlık zarar verdiğinin bile tespit edildiğini ifade etti.

Öte yandan Aksoy, bu sahte ürünlerin satışından 9 yılda 100 milyon dolardan fazla para kazandı. Aksoy’un faaliyetleri, bir süre sonra yetkililerin dikkatini çekti. Hatta ABD Gümrük ve Sınır Koruması’nın bu kişinin şirketlerine yapılan 180’den fazla sahte ürün teslimatına el koyduğu bile ortaya çıktı. Aksoy ise bu ürünlere ilişkin yetkililere Dave Durden ismi altında sahte belgeler sundu.

Sahte ürünler ABD ordusu, okullar, hastaneler gibi yerlere de satıldı

Aksoy’a milyonlarca dolar kazandıran sahte ürünler, normal müşterilerin yanı sıra okullar, hastaneler ve ordu gibi resmi kurumlara bile satıldı.

Aksoy’un sahte ürün satışı Cisco’nun da gözünden kaçmadı. Şirket, 2014 ile 2019 arasında Aksoy’a yedi adet mektup gönderdi. Adalet Bakanlığı ise bu mektuplara en az iki kez sahte belgelerle cevap verildiğini belirtti.

Yetkililer ve Cisco avukatlarından gelen baskılara rağmen Aksoy, faaliyetlerini durdurmadı ve sahte ürün satışına devam etti. Tüm bunların ardından Temmuz 2021’de evine baskın yapıldı ve milyonlarca dolarlık 1156 sahte cihaz ele geçirildi. Aksoy, geeçtiğimiz yıl ise tutuklandı.

Suçlamaları kabul eden Aksoy, 48 ile 78 ay hapis cezasıyla karşı karşıya. Bunun yanı sıra 15 milyon dolar ödeme yapması ve müşterilere tazminat ödemesi gerekecek. Aksoy’un mahkemesi 6 Kasım’da gerçekleştirilecek.

 

Kaynak : https://www.theregister.com/2023/06/07/florida_cisco_counterfeit/
19
12
8
2
0
Emoji İle Tepki Ver
19
12
8
2
0