Alarm Çaldığında 'Ertele' Tuşuna Basmanın Beynin Afallamasına Yol Açtığı Anlaşıldı

16
2
2
0
0
5 dakika daha mı, yoksa uyanmak mı? Cevabı hepimiz biliyoruz ama çoğumuz 5 dakika daha uyumayı tercih ediyor. Hayatımızın bir kısmında hepimiz muhakkak 'ertele' tuşunu basmışızdır. Peki bu sağlıklı bir durum mu?

Ertele tuşunu kullanmak, zararsız gibi görünse de öyle olmayabilir. İlk olarak neden ertele tuşunu kullandığımıza bakalım. Bazıları için bu eskiden beri başlayan bir alışkanlık ancak diğerleri için uyku ile ilgili büyük bir sorunun göstergesi. Kötü uyku; yüksek tansiyon, hafıza problemleri ve dengesiz kilo kontrolü gibi birçok sağlık problemi ile ilişikli. Bir ağrı uzmanı kronik acı çeken insanlarla uzun süren bir araştırmasının sonucunda bu insanların birçok uyku sorunu çektiğini söylüyor.

Birisi alarm çaldığı zaman yorgun olarak kalktıysa ertele tuşunu kullanması ona yardımcı olmalı, öyle değil mi? Bu konu hakkında bilimsel bir çalışma olmasa da cevap büyük ihtimalle hayır. Vücudumuzun doğal saati, günlük bir düzeni takip eden fiziksel, zihinsel ve davranışsal olayları 24 saatlik Ritimler adı verilen olayla yönlendiriyor.

Çoğu yetişkin, yaklaşık olarak 7,5-8 saatlik iyi bir gece uykusuna ihtiyaç duyar. Bu süre, bizim Hızlı Göz Hareketi (REM) ve Hızlı Olmayan Göz Hareketi (NREM) adı verilen uyku evrelerinde yeterli zaman geçirmemizi sağlar. Her gece biz uyurken REM ve NREM aşamaları arasında 4 ile 6 kez geçiş yaparız. Uykunun büyük bir kısmı NREM aşamasından, son kısımları REM aşamasından oluşur.

Bu düzeni korumak sağlıklı bir uyku için önemlidir. Eğer bu düzen bozulursa, yorgun bir şekilde güne başlarız.

Birçok şey bu düzeni etkileyebilir. Örneğin birisi horlama ya da uyku apnesi nedeniyle uykusunda düzgün nefes alamıyor olabilir. Bu nedenle kişi yorgun bir şekilde uyanabilir. Ayrıca uyku kalitesi; akşam alkol, elektronik cihaz ve sigara kullanımıyla azalabilir. Buna ek olarak yatmadan hemen önce yemek yemek de uyku düzeni için sıkıntı teşkil edebilen unsurlar arasındadır.

Sonuç olarak bir hipoteze göre ertele tuşunu kullanarak daha fazla uyumak, kaliteli bir uyku için hiçbir şey yapmıyor. Hatta tam tersi beynin 24 saatlik düzenini karıştırıyor ve uyku problemlerinin ortaya çıkmasına sebep oluyor.

16
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
2
2
0
0