Anayasa Mahkemesi'nin Drift Yapılan Araçlar Hakkında Aldığı Yeni Karar

74
13
6
5
5
Anayasa Mahkemesi tarafından alınan karara göre, drift nedeniyle 60 gün süreyle trafikten men edilmiş araçlar, sahibi tarafından kullanılmıyorsa men edilmeyecek.

Araç sahiplerinin, trafikten men cezaları için Anayasa Mahkemesine yaptıkları itiraz sonuçlandı. Anayasa Mahkemesi, otomobillerin sahipleri tarafından kullanılmamasına rağmen drift suçundan dolayı trafikten men edilmesini anayasaya aykırı bularak men cezasını iptal etti.

Yapılan itirazlarda, araç sahiplerinin kendilerinin bu durumu yapmadıkları sıkça belirtilen sebepler arasındaydı. Anayasa Mahkemesi olayı ‘sürücülerin araç sahibi olmadığı durumlar' altında inceleğinde cezanın şahsiliği ve hukuk devleti ilkeleriyle çeliştiği belirtilen cezanın, iptal edilmesini oy çoğunluğu ile kabul etti. Anayasanın 38. maddesinin 7. fıkrasına göre ceza sorumluluğunun suçu işleyene ait olduğu belirtilerek, başka birisinin işlemediği bir suçtan ötürü cezalandırılamayacağına vurgu yapıldı. Alınan karara göre araç sahibinin aracını başka bir sürücüye verirken bu durumun yaşanacağını ön göremeyeceği belirtildi. 

Araçların kendi etrafında döndürülmesi, el freni çekilerek veya başka yöntemler kullanılarak ani şekilde yönünün değiştirilmesi anlamına gelen drift hareketinin önüne geçebilmek için cezalar fazlasıyla ağırlaştırılmıştı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, trafikte gerçekleşen ihlallerin azaltılması için çalışmaların her yönden sürdürüleceği belirtilmişti.

Anayasa Mahkemesi almış olduğu karar neticesinde hukukun gereğini yapmıştır ancak alınan bu kararın kamuoyunda nasıl karşılanacağı ise tartışma konusu.

Kaynak : https://tr.sputniknews.com/turkiye/201904191038813337-aymden-spin-ve-drift-karari/
74
13
6
5
5
Emoji İle Tepki Ver
74
13
6
5
5