APKMirror, APKPure gibi APK Siteleri Güvenilir mi?

86
11
9
5
2
APK dosyaları çoğu Android kullanıcısı tarafından kullanılır. Bazı insanlarsa güvenlik endişeleri sebebiyle APK işine hiç bulaşmaz. Çünkü virüs bir kere bulaştı mı bunun geri dönüşü yoktur, bazen büyük uğraşlar sarfedilmesi gerekir. Peki bu kadar korkmak doğru mu? APKPure ve APKMirror gibi güvenilir sitelerden indirilince de virüs bulaşır mı? En baştan anlatıyoruz.

Android işletim sistemli telefonların, iOS yüklü telefonlarla karşılaştırmalarında çok kullanılan bir cümle vardır. “Android çok daha özgür.” Kullanıcıların dilinden düşmeyen özgürlüğün çeşitli sebepleri var. Sebepler bir tanesi, belki de en önemlisi diyebiliriz: APKMirror ve APKPure gibi siteler üzerinden indirilebilen APK dosyaları.

APK dosyaları her ne kadar çok kullanışlı olsa da bazen çok güçlü önyargılar beslenebiliyor. Bu önyargılardan bazıları haklı, bazıları haksız. Biz de APK dosyalarıyla ilgili bilgilendirici bir yazı yazarak akıllarda oluşan soru işaretlerine bir son verelim dedik.

APK nedir?

apk nedir

APK aslında açılımı Android Package Kit (Android Paket Kiti) olan, Android sisteminin uygulamaları dağıtmak ve yüklemek için kullandığı dosya formatının kısaltması. İçerisinde bir uygulamanın doğru bir şekilde Android cihazlara yüklenmesi için gerekli unsurlar bulunuyor.

Tıpkı Windows işletim sisteminde kullanılan EXE dosyaları gibi, APK dosyaları da Android cihazlara aktarmak mümkün. Zaten normalde Google Play Store üzerinden uygulama indirme işlemi yaptığınızda da telefon arka planda bir APK indiriyor. Yani APK isminde korkulacak bir şey yok.

APK dosyaları neden kullanılıyor?

apk neden kullanılır

APK kullanmanın birçok avantajı var. Avantajlar arasında en önemli olanlardan biri de henüz kullanılamayan uygulamalara erişebilmek. Örneğin Google bir uygulaması için çok büyük bir güncelleme yayınladığı zaman, bu güncellemenin her cihaza ulaşması biraz zaman alabiliyor.

Kullandığı cihaz henüz bu güncellemeyi almamış olan kullanıcılar da APK dosyalarına başvuruyor. Yani formaliteleri beklemeyerek kendi kendine uygulamayı güncellemiş oluyor. Ayrıca bahsettiğimiz güncellemenin illa ki bir Google uygulaması için olmasına gerek yok. Herhangi bir uygulama için de yapılabiliyor.

APK kullanmanın bir diğer avantajlarından birisi de Google Play Store üzerinde bulunmayan uygulamalara erişebilmek. Zaten APK’ların adının çıkmasının en büyük sebeplerinden biri olan virüs sorunu da bu noktada başlıyor. Çünkü aynı bilgisayarlarda olduğu gibi, her siteden dosya indirmek pek doğru bir hareket değil.

APKMirror ve APKPure gibi sitelerden APK indirmenin avantajları:

apk kullanmanın avantajları

APK kullanmanın birden çok avantajı olduğunu söylemiştik. Şimdi bu avantajlara değinme vakti. Örneğin, bazı uygulamaların Google Play Store’da olmaması bu avantajlar arasında yer alıyor. Aklınızda bulunsun, bir uygulamanın Google Play Store’da yer almamasının tek sebebi güvenilir olmaması değil.

Uygulamaların Google Play Store’da olmamasının sebebi coğrafya kısıtı ya da geliştiricinin kendisinin kaldırması olabilir. APK dosyaları sayesinde bu tarz uygulamaları telefonunuza yükleyebiliyorsunuz. APK dosyalarını doğru sitelerden indirdiğiniz sürece de güvenlik açısından bir sorunla karşılaşmıyorsunuz.

apk kullanmanın avantajları

APK yüklemenin ücretli uygulamalara ücretsiz bir şekilde erişmek veya oyunlarda hile yapabilmek gibi etkileri de var. En çok dikkat edilmesi gereken konu da bu. Çünkü kötü niyetli yazılım içeren APK’ların çoğu bu tarz şeylere yarayanlar oluyor. O yüzden dikkatli olmanızda fayda var.

Tabii ki sırf bu tarz APK’ları yüklediğiniz için kesinlikle telefonunuzu virüsler ele geçirecek demiyoruz. Ancak bu noktada dikkatli olmanız çok önemli olduğu için üstüne basa basa söylemek istedik.

APK dosyalarının güvenli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

apk dosyaları güvenilir mi

Yukarıda da bahsettiğimiz dikkatsizce APK kullanımının sebep olabileceği tehlikelere karşın alabileceğiniz önlemler bulunuyor. Üstelik güvenliğinizi sağlamak için uzun mesailer harcamanıza da gerek yok. Tek yapmanız gereken bir internet sitesi üzerinden APK taraması yapmak.

APK taraması yapabileceğiniz sitelerden bir tanesi VirusTotal. İndirmiş olduğunuz APK dosyasını siteye yüklüyorsunuz, gerisini site kendisi hallediyor. Android dosyaları site üzerinde en çok kontrol edilen dosyalar arasında olduğu için iyi sonuçlar veriyor. Aklınızda bulunsun, yüklediğiniz dosya en fazla 550 MB olabilir. Ayrıca 2012 yılından beri Google bünyesine bağlı bir site olması da güven açısından bir artı.

APK dosyalarını yüklerken güvende olmak için yapabileceğiniz bir şey daha var. Örneğin bir APK dosyasını indirdiniz, Android Paket Yükleyicisini açtınız ve bir uyarı gördünüz. Uyarıda uygulamanın ihtiyaç duyduğu izinler yer alıyor. Bu ekrana dikkat ederek, alakasız bir izin istiyor mu istemiyor mu diye kontrol edebilirsiniz.

En güvenilir APK indirme siteleri(Özet liste):

  • APKMirror
  • APKPure
  • Aptoide
  • APK Downloader

APKMirror:

apkmirror

APKMirror, belki de en popüler APK sitelerinden bir tanesi. Site ile ilgili güven veren faktörlerden en büyüğü, dünya çapında en çok okunan Android haber sitelerinden birisi olan Android Police tarafından yönetiliyor olması. Kısacası APKMirror, ne yaptığını bilen insanların elinde olan bir site.

Sitenin güvenli olmasının arkasında saygı duyulası sebepler yatıyor. Örneğin, siteye yüklenen bütün APK dosyaları yayınlanmadan önce site ekibi tarafından kontrol ediliyor. Ayrıca yeni uygulamalar aynı yapımcının başka uygulamalarıyla karşılaştırılıyor. Bu sayede APK’nın geçerliliğini doğruluyorlar.

Sitede yer alan uygulamaların eski sürümlerini de yine site içerisinden bulabiliyorsunuz. Ayrıca eğer indirdiğiniz bir uygulamanın Google Play Store üzerinde yeni bir sürümü yayınlanırsa, bu güncellemeyi de almanızda bir sorun yaşanmıyor. Bu arada sitede modlanmış APK’lar bulunmuyor.

APKPure:

apkpure

APK dünyasında APKMirror’ın en büyük rakibi olan site APKPure. Bunun ana sebeplerinden bir tanesi, iki sitenin birbirlerine çok yakın zamanlarda yayın hayatına başlamış olması. Aynı zamanda APKPure de APKMirror gibi güvenliğe çok önem veriyor.

Uygulamaları yayınlamadan önce kontrol etme prensini APKPure’de de mevcut. APK’da bulunan imzaların uygulamanın eski sürümleriyle uyup uymadığını, yeni bir uygulamada bulunan imzanın yapımcının eski uygulamalarıyla uyup uymadığını bir bir kontrol ediyorlar.

Baktığınız uygulamanın eski sürümlerine ulaşmak APKPure üzerinden de mümkün. Ayrıca site güvenlik konusunda dikkatli olduğu için modlanmış APK’lara yer vermiyor. Eğer dilerseniz APKPure sitesinin telefonunuzda kullanabileceğiniz bir uygulaması da mevcut. Google Play alternatifi olarak kullanılabilir.

Aptoide:

aptoide

Aptoide de devâsa APK marketlerinden bir tanesi. Sitenin 200 milyondan fazla kullanıcısı var. Şu ana kadar site üzerinden yapılan indirme sayısı yaklaşık 6 milyar. Tıpkı APKPure gibi, Aptoide’in de indirilebilir bir Android market uygulaması bulunuyor.

Aptoide’in arkasındaki şirketle ilgili dikkat çekici detaylardan bir tanesi blokzincir teknolojilerini ilk kullanan şirketlerden birisi olması. Sitenin kendi dövizi olan AppCoins, geliştiricilerin kâr marjını artırmasını sağlıyor.

Aptoide’in en güvenilir APK siteleri arasında birinci sıraya yerleşmemesinin tek bir sebebi var. O da kullanıcılara kendi marketlerini açmaları için izin verdiği gerekçesiyle modlanmış APK uygulamalarının dağıtımının serbest olması. Bu APK’lar her ne kadar özenle belirtilmiş olsalar da dikkatsizlikle bir tanesini indirmek mümkün.

APK Downloader:

apk downloader

APKMirror ve APKPure her ne kadar kullanıcıların APK ihtiyaçlarını iyi düzeyde karşılayabiliyor olsa da bu, rekabetin hiçbir zaman önüne geçmiyor. Bu yüzden APK Downloader da kullanabileceğiniz güvenilir APK marketlerinden bir tanesi olarak geçiyor.

Google Play Store her ne kadar kocaman bir dünya olsa da bazı noktalarda yetersiz kalabiliyor. Bu noktaların ne olduğuna yazımızın başlarında değindik. APK dosyalarının tercih edilmesinin arkasında yatan en büyük sebep de zaten Google Play Store’un eksik kaldığı noktalar.

İşte bahsi geçen APK dosyalarının ne olduğunu, güvenli olup olmadığını nasıl anlayacağınızı ve güvenilir APK indirme sitelerinden bazılarını verdiğimiz yazımızın sonuna gelmiş bulunuyoruz. Hepinize güvenli gezintiler diliyoruz :)

86
11
9
5
2
Emoji İle Tepki Ver
86
11
9
5
2