Apple, 503 Milyon Dolarlık Patent Davasını Kaybetti

33
4
2
1
1
ABD merkezli iki teknoloji şirketi olan Apple ve VirnetX, patent davasıyla karşı karşıya geldi. VirnetX’in başvurusuyla açılan davada Apple suçlu bulundu ve 503 milyon dolarlık bir cezaya çarptırıldı.

Teknoloji dünyasındaki şirketler, birçok kez karşı karşıya gelebiliyor. Bu karşılaşmalar ise genellikle patent davaları sebebiyle oluyor. Bu tür davalarda adını birkaç kez daha duyduğumuz Apple, yine bir firmayla karşı karşıya geldi ve 503 milyon dolarlık bir tazminat ödemesine karar verildi.

Reuter’da yer alan habere göre ABD Temyiz Mahkemesi, geçen sene verdiği kararda VirnetX’i haklı bulmuş ve Apple’ı 503 milyon dolar (2,8 milyar TL) cezaya çarptırmıştı. Normalde Apple, dört VirnetX patentini ihlal etmekten sorumlu bulunmuş ancak temyiz mahkemesi ikisi için kararı terse çevirirken, diğer ikisi için verilen kararı onaylamıştı.

Ancak dava, yeni hasar hesaplaması yapabilecek ya da oluşan hasarı yeniden hesaplamak için duruşmayı devam ettirecek bir yargıcın eline geçti. Mahkeme, daha önce kararını verdiği için Apple, patentlerin geçerliliğine itirazda bulunamayacak.

Apple ve VirnetX savaşı

Apple vs virnetx

Apple ve VirnetX, 2010 yılından bu yana yasal bir savaş içerisinde. İki şirket arasındaki bu yasal savaşın sebebiyse VirnetX tarafından başlatılan patent davaları. İki şirketin karşı karşıya geldiği son dava ise 4G LTE güvenli haberleşme ve sanal gizli ağlarla ilgili.

Temyiz mahkemesi tarafından bugün verilen karar, Nisan 2018’de jüri tarafından verilmişti. Çıkan kararda Apple’ın mesajlaşma uygulaması iMessage, video sohbet uygulaması FaceTime ve VPN On Demand’in dört VirnetX patentini ihlal ettiği sonucuna varılmıştı.

VirnetX, halka açık bir şirket ve verilen hükmün, yatırımcılar için iyi haber olduğu pek de söylenemez. Mahkeme kararı açıklandıktan sonra şirketin hisseleri %34 gibi büyük bir düşüş yaşadı. Apple hisselerinin ise verilen karardan çok fazla etkilendiği söylenemez. Apple’ın ödemesi yönünde karar verilen 503 milyon dolar bizim için çok büyük bir miktar olsa da teknoloji devi için devede kulak kaldığını söyleyebiliriz.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Court-vacates-503-million-judgment-against-Apple_id120600
33
4
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
33
4
2
1
1