Araştırmacılar 83 Süper Yaşlı, Süper Kütleli Kara Delik Keşfetti

12
1
0
0
0
Bilinen evrende yer alan ve oldukça da eski oldukları açıklanan 83 süper kütleli kara delik keşfedildi.

Kara delikler, bilimin açıklamakta en çok zorlandığı yapıların başında geliyor. Bu yapıların içinde ne olduğuna dair pek çok farklı teori bulunuyor. Gözlemlemekte bile zorlandığımız bu yapılardan 83 tanesi keşfedildi.

Araştırmacıların keşfettiği 83 süper kütleli kara delik, parlaklıklarına göre tanımlandı. Aşağıdaki görselde yer alan her bir parlak nokta süper parlak, süper aktif bir enerji çekirdeğini temsil ediyor. Bu enerji de süper kütleli kara delik oluşturuyor. Çekirdeğe gaz girerken ışık çıkıyor.

Keşifleri yapan ekip, çalışmalarında üç önemli teleskoptan gelen verileri kullandı. Bu teleskoplar Şili’deki Gemini Güney Teleskopu, Kanarya Adaları’ndaki Gran Telescopio Canarias ve Subaru Teleskopu oldu. Ekip, HSC tarafından elde edilen verilerdeki olağan süper kütleli kara delik adaylarını inceledi. HSC, Hyper Suprime Cam adlı, Japonya’daki Subaru Teleskopu’nun çok gelişmiş bir kamera.

Bu süper kütleli kara deliklerin 13 milyar yıl yaşında oldukları ortaya çıktı. Tahminlere göre Büyük Patlama 13.3 milyar yıl önce gerçekleşti. Dünya ise 4.5 milyar yıl önce ortaya çıktı. Yani bu süper yoğun ve devasa cisimler, evrenin daha henüz çok daha küçük olduğu bir dönemde, evren daha 300 milyon yıl yaşındayken ortaya çıkmış.

Konuyla ilgili daha fazla bilgi, The Astrophysical Journal ve Publications of the Astronomical Observatory of Japan’da yayımlanan 5 makalelik seride yer aldı.

Kaynak : https://www.slashgear.com/scientists-discover-83-super-old-supermassive-black-holes-13569647/
12
1
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
1
0
0
0