Avrupa Uzay Ajansı Ay'ın Yeraltı Tünellerini Yaşanabilir Yer Haline Getirmek İstiyor

23
6
2
2
0
Avrupa Uzay Ajansı, gelecekte gerçekleşecek insanlı Ay görevlerinde görev yapacak astronotların yaşayacakları yerlere alternatif arıyor. Ajans, Ay'ın yeraltı tünellerinin yaşanabilir yerlere dönüştürülebileceğini savunuyor.

Herkesin bildiği gibi insanlı Ay görevleri tekrar başlayacak ve NASA Ay’a 2024 yılında astronot göndermek için çalışmalarını başlatmış durumda. Bu sırada bilim insanları da Ay’a gidenlerin yaşayabilecekleri yer arayışındalar.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), bu yaşanabilecek yer araştırması kapsamında yeni bir şey ortaya sundu. Ajans, Ay yüzeyinin altında yer alan volkanik mağara ağlarını keşfedilmesi gerektiğini söyledi. Astronomların açıklamalarına göre bu tüneller daha önce meydana gelen volkanik patlamalar tarafından oluşturulmuşlar.

ay yeraltı tüneli

Ay’ın yüzeyinin altında ne olduğu hakkında çok ufak bilgimiz olsa da bu lav tünellerinin yüzeye erimiş kaya göndermiş olduğu tahmin ediliyor. Avrupa Uzay Ajansı’nın konu hakkındaki açıklaması ise şu şekilde verilmiş:

“Ay’ın yüzeyi kameralar sayesinde oldukça iyi şekilde araştırılmış olsa da yüzeyin altındaki çukurların varlığı ve doğası hakkında çok az şey biliniyor. Ay’da volkanik patlamalar sonucu oluşan bazaltik bölgelerde jeologlar, lavın bir zamanlar ay yüzeyinin altında akmış olabileceği çukurları tespit ettiler.

ay avrupa uzay ajansı

Mayıs ayının başlarında, NASA’da çalışan bilim insanı Dr Daniel Moriarty, Reddit'teki soru cevap etkinliğinde bu konu hakkında bir iki söz söylemişti. Moriarty, bu tünellerin yerlerinin bulunmasının NASA’nın 2024 Artemis görevinde gerçekleşmeyeceğini ve gelecekte gerçekleşecek insanlı görevlerde mümkün olabileceğini aktarmıştı.

Bu tüneller nasıl bir yarar sağlayacak?

ay kolonisi

Avrupa Uzay Ajansı’nda görev yapan Francesco Sauro’ya göre tüneller oldukça önemli bilgilere ışık tutabilir. Tünellerin keşfedilmesi ve haritalandırılması Ay’ın jeolojisi hakkında yeni bilgiler verebilir. Bu tüneller aynı zamanda gelecekte Ay’a yolculuk yapacak insanlar için de uzun vadeli bir barınak olabilir. Tüneller astronotları kozmik radyasyondan ve mikro meteorlardan koruyacak bir kalkan görevi görecek ve yeraltında hapsolmuş buz kütlelerine de erişimi sağlayabilecek.

Avrupa Uzay Ajansı şu anda Ay’ı yaşanabilir bir hale getirecek fikirlerin peşinde koşuyor. Uzay ajansı bu lav tüplerini keşfetme ihtiyacını vurgularken yüzeyle iletişimi sağlayacak tüm fikirlerin de sunulması gerektiğini söyledi. Ay yüzeyi ile Dünya arasında doğrudan bir iletişim ağı, elde edilen bilimsel verilerin ulaştırılmasına önemli bir katkı sağlayacak.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1169505/Life-on-the-Moon-ancient-lava-tubes-astronauts-colonies-Moon-ESA-space-agency
23
6
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
23
6
2
2
0