Ay'da Yürüyen İlk Kadın Kim Olacak?

12
6
2
1
0
Apollo misyonları neredeyse 50 yıl önce bitti ve bu misyonlardan beri Ay’a herhangi insanlı bir araç yollanmadı, ancak şu an NASA’nın gündeminde 2024 yılında Ay’a tekrar gitmek var. NASA Ay’a diğer uzay projeleri için bir zemin olarak bakıyor ve Ay’ı Mars’a ulaşmak için kullanmayı planlıyor.

Bu yeni insanlı ay misyonu Yunan mitolojisindeki Apollo’nun ikiz kardeşi olan Artemis’ten geliyor ve Uzay ajansı Artemis’le, Ay’a ayak basan ilk kadını göreceğimizi belirtiyor.

Peki Ay’a ayak basan ilk kadın kim olacak? Kimse kesin olarak bilmiyor ama adaylar NASA’nın 12 kadın astronotlarından seçilecek. Kadın astronotların hepsi 40 ila 53 yaşlarında ve hepsi 1990’larda seçilmiş eski askeri pilot, doktor veya bilim insanı.

AFP (Agence France-Presse), Neil Armstrong’dan sonra ismi tarihe kazınacak olan astronotun kim olduğunun hala belli olmasa da görevin yakın tarihinden dolayı, ekibe yeni katılan birisinin olmayacağını bildirdi.

1990'lar ve 2000’lerde Uzay Shuttle'larını komuta eden Eileen Collins AFP’ye: "Şahsen, Ay’a acemi bir astronot olarak gitmekten bir sıkıntı duymazdım” şeklinde bir açıklama yaptı ve ekledi: “Yine de daha önce uçmuş yeteri kadar astronotuz varsa, onların uzayda nasıl tepki vereceğini büyük ihtimalle bilirsiniz. Bazıları uzaya çıktığında işlerini yapmalarını engelleyen sıkıntılarla uğraşmak zorunda kalıyor ancak onların kim olduğunu bilmemize imkân yok.”

(Anne McClain)

NASA’nın üst düzey bir yetkilisi olan Ken Bowersox: “Bence, daha önce en az bir kez uzaya gitmiş birini yollamak daha iyi olacak.” Şeklinde açıklama yaparak Eileen Collins’e katıldığını söyledi.

2013’de işe alınan 21. sınıf astronotlar, gençliği ve tecrübeyi iyi bir şekilde temsil ediyorlar. Şu anda yaşları 40 ve 41 arasında ve hepsi 2019 – 2020 yıllarında ilk uzay yolcuklarını gerçekleştirmiş olacaklar.

Eski ordu helikopter pilotu olan Anne McClain, Haziran ayının sonunda Uluslararası Uzay İstasyonu’nda olacak.

(Chirstina Koch)

Ayrıca şu an Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Chirstina Koch, 11 ayla uzayda en uzun kalan kadın rekorunu kırmak üzere.

Uluslar Arası Uzay Topluluğu’nun çocuk showları sunucusu Janet Ivey “Bence, Artemis misyonu için Anne McClain ve Christina Koch seçilmesi gereken ilk iki isim olmalı.” Şeklinde bir açıklamada bulundu.

Ancak uzaya gitmek için bir üst yaş limiti mecvut değil, dolayısıla 2024’te 58 yaşında olacak olan Sunita Wiliiams da Artemis misyonunda görev alacak isimlerden biri olabilir.

(Sunita Wiliiams)

Ancak Ajansta 20 yıl çalışan ve eski bir astronot olan Micheal Lopez-Alegria sonucun ne olacağının “fazlasyıla belirsiz” olduğunu söyledi.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-womankind-giant-female-moonwalker.html
12
6
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
12
6
2
1
0