Yollarda Görmemiz Neredeyse İmkansız Olan, Az Sayıda Üretilmiş 10 Otomobil

123
22
8
8
6
Gelirlerinin büyük bir kısmını seri üretim otomobillerden elde eden otomobil üreticileri, kimi zaman bazı araçlarını sınırlı sayıda üretirler. Biz o araçları olağan üzeri satış fiyatlarıyla biliyoruz.

1908 yılında Ford tarafından dünyanın ilk seri üretim otomobili olarak karşımıza çıkan Ford Model T, otomotiv endüstrisindeki birçok üreticinin de ilham kaynağı olmuştu. Ford’un o yıllarda günde 1.000 araba üretebilen fabrikaların yerini, bugün dev üretim tesisleri almış durumda.

Araçların maliyetleri, üretim amaçları ya da tasarım gereklilikleri; üretim sayısını belirlemede şirketler için belirleyici olabiliyor. Elbette bazı araçların az sayıda üretilmesi, bu otomobillerin dünya üzerinde nadir bulunması sebebiyle onları oldukça özel kılıyor. Son 20 yılda üretilen araçların üretim rakamlarını baz alarak hazırladığımız listemizde, yolda görmemizin neredeyse imkansız olduğu 10 otomobili bir araya getirdik.

10. Maserati MC12 / 50 adet:

Satış fiyatı: 680 bin dolar

2004 yılında ünlü yarış ve spor otomobilleri üreticisi Maserati tarafından üretilen MC12, tasarımı ve özellikleriyle zamanının ötesinde bir araçtı. 6,0 litrelik bir V12 motordan güç alan MC12'nin saatte 330 km hıza ulaşabildiği açıklanmıştı. 2004 ve 2005 yıllarında üretimine devam edilen bu araç, FIA GT Şampiyonası’ndaki yarışlarda kendini kanıtlamış ve tüm dünyada tanınan bir araç haline gelmişti.

9. Lamborghini Reventon / 21 adet:

Satış fiyatı: 1,5 milyon dolar

2007 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Lamborghini Reventon, hem teknik özellikleriyle hem de tasarımıyla fuarın en dikkat çeken aracı olmuştu. 6,5 litrelik bir V12 motora sahip Lamborghini Reventon, açıklanan özelliklere göre saatte 355 km hıza ulaşabiliyordu. 2007 ve 2009 yılları arasında toplamda 21 adet üretilen Reventon’un 20’si satılmış, birini ise Lamborghini kendi müzesinde sergilemek üzere satışa çıkarmamıştı.

8. Pagani Huayra BC / 20 adet:

Satış fiyatı: 2,5 milyon dolar

2017 yılında, İtalyan otomobil üreticisi Pagani tarafından piyasaya sürülen Huayra BC, modern tasarımıyla öne çıkan oldukça farklı bir spor otomobil. 750 beygir gücünde 6 litrelik bir V12 motora sahip olan Pagani Huayra BC, saatte 420 km hıza ulaşabiliyor. Karbon fiber gövde tasarımıyla oldukça hafif bir otomobil olan Huayra BC’den şu an dünya üzerinde yalnızca 20 adet bulunuyor.

7. W Motors Lykan Hypersport / 7 adet:

Satış fiyatı: 3,4 milyon dolar

W Motors tarafından üretilen ve 2013 yılında Katar Otomobil Fuarı’nda ilk kez görücüye çıkan Lykan Hypersport, inanılmaz tasarımıyla göze çarpıyor. 780 beygir gücünde 3,7 litrelik çift turbolu bir motora sahip olan Lykan Hypersport'un saatte 385 km hıza ulaşabildiği açıklanmıştı. Daha önce Hızlı ve Öfkeli serisinin 7. filminde de kullanılan araçtan yalnızca 7 adet üretildi.

6. Icona Vulcano Titanium / Her yıl 5 ila 10 adet:

Satış fiyatı: 2,8 milyon dolar

2013 yılında Şangay Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Icona Vulcano Titanium, dünyanın tamamen titanyumdan yapılmış gövdeye sahip ilk otomobili olma özelliğini taşıyor. 6,2 litrelik bir V8 motordan güç alan Icona Vulcano Titanium, saatte 350 km hıza ulaşabiliyor. Üretimine 2013’te başlanan bu süper otomobilden her yıl birkaç adet üretiliyor ve üretim günümüzde hâlâ devam ediyor.

5. Pininfarina Sergio / 6 adet:

Satış fiyatı: 3 milyon dolar

2013 Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılan Pininfarina Sergio, ünlü İtalyan otomobil üreticisi Pininfarina’nın tarihindeki en başarılı araçlardan birisi. 4,5 litrelik bir V8 motora sahip olan Pininfarina Sergio, saatte 320 km hıza ulaşabiliyor. Ayrıca bu otomobil, 2012 yılında hayatını kaybeden şirketin eski başkanı Sergio Pininfarina’nın adını taşımasıyla otomotiv dünyası için ayrı bir anlama sahip.

4. Lamborghini Veneno / 5 adet:

Satış fiyatı: 4,5 milyon dolar

2013 yılında Lamborghini'nin 50. yılına özel olarak üretilen Veneno ve Veneno Roadster modelleri, hem üretim rakamlarıyla hem de satış fiyatlarıyla oldukça dikkat çekmişti. Dünya üzerinde oldukça nadir bulunan bu süper otomobilin 6,5 litrelik bir V12 motordan güç aldığı ve saatte 356 km hıza ulaşabildiği açıklanmıştı. Lamborghini, koleksiyoncuların satın almak için yarışa girdiği Veneno’nun 2’sini kendine ayırmış, kalan 3 aracı da yeni sahipleriyle buluşturmuştu.

3.  Bugatti Veyron Linea Vivere / 3 adet:

Satış fiyatı: 3,4 milyon dolar

2008 yılında Bugatti Veyron’un özel bir versiyonu olarak üretilen Linea Vivere, sınırlı sayıdaki üretimiyle birçok araba koleksiyonerinin ilgisini çekmişti. 8,0 litrelik 1.000 beygir gücünde bir W16 motora sahip Bugatti Veyron Linea Vivere'in saatte 407 km hıza ulaşabildiği açıklanmıştı. Dış tasarımına ek olarak iç tasarım anlamında da Bugatti Veyron’dan farklı olan araç, geliştirdiği lüks otomobil tasarımlarıyla adından söz ettiren Mansory tarafından dizayn edilmişti.

2. Koenigsegg CCXR Trevita / 2 adet:

Satış fiyatı: 4,8 milyon dolar

2009 yılında İsveçli otomobil üreticisi Koenigsegg tarafından üretilen CCXR Trevita, üretildiği dönemde ilginç tasarımıyla ve satış fiyatıyla otomobil dünyasında büyük yankı uyandırmıştı. 4,8 litrelik bir V8 motoru bünyesinde barındıran Koenigsegg CCXR Trevita'nın saatte 410 km hız yapabildiği açıklanmıştı. Yalnızca 2 adet üretilen araçtan biri, 2015 yılında Amerikalı boksör Floyd Mayweather tarafından satın alınmıştı.

1. Maybach Exelero / 1 adet:

Satış fiyatı: 8 milyon dolar

2005 yılında Maybach-Motorenbau GmbH tarafından üretilen Maybach Exelero, yüksek performanslı bir spor otomobil olması özelliğinden çok dünyada tek olmasıyla adından söz ettirmişti. 5,9 litrelik çift turbolu bir V12 motora sahip olan aracın saatte 350 km hıza ulaşabildiği açıklanmıştı. Daha önce Amerikalı hip hop müzisyeni Jay-Z’nin Lost One isimli parçasının klibinde kullanılan Maybach Exelero’nun şu anki sahibinin Amerikalı yapımcı Bryan Williams olduğu biliniyor.

Otomobil üreticilerinin oldukça az sayıda ürettiği otomobilleri listelediğimiz yazımızın sonuna geldik. Listemizdeki otomobiller hakkındaki düşüncelerinizi, yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Otomobiller hakkındaki paylaşımlarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın :)

123
22
8
8
6
Emoji İle Tepki Ver
123
22
8
8
6