BDDK, Deprem Bölgesindeki Vatandaşların Kredilerine Düzenleme Getirdi: Vade Miktarını Bankalar Belirleyecek

7
5
0
0
0
BDDK, deprem bölgesinde yaşayan ve hem halihazırda kredi borcu olan hem de deprem nedeniyle kredi çekecek vatandaşların kredi borçlarının ödenebilmesini kolaylaştırmak için yeni bir düzenleme yayınladı.

Dün gerçekleşen iki büyük deprem sonrası etkilenen illerimizde arama kurtarma çalışmaları halen devam ediyor. Ancak ne yazık ki Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman ve Malatya başta olmak üzere pek çok ilimiz etkilendi ve 180'den fazla artçı depremin olduğu bölgede şu ana kadar 5.775 binanın yıkıldığı tespit edildi.

Çalışmalar devem ederken bir yandan da deprem bölgesinde arama kurtarma çalışmaları sonrasında vatandaşların eski yaşam kalitelerine kavuşabilmesi için çalışmalar başlatıldı. Cumhurbaşkanı deprem bölgelerinde OHAL ilan edileceğini açıklarken BBDK ise depremde evlerini kaybeden vatandaşlar için kredi düzenlemesi hazırladıklarını duyurdu.

Evlerini kaybeden vatandaşların kredilerini ödemesi kolaylaşacak

BDDK’nın aldığı karara göre Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’da yaşayan vatandaşların 6 Şubat 2023’den itibaren 6 ay süreyle kullanacağı kredilerin ve halihazırda olan mevcut olan kredi borçlarının ödemesinde kolaylık sağlandığı açıklandı.

Buna göre, deprem bölgesi olarak ilan edilen illerde yerleşik kişilere yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak konut, taşıt ve tüketici kredilerinin vadeleri, BDDK tarafından daha önce belirlenen sürelere tabi olmayacak ve kredilerin ödemelerinin başlama tarihi, vade miktarları gibi detayların bankalar tarafından belirlenecek. Ayrıca kredi kartı borçlarının taksitleri de arttırılacak.

Kredi kartı borcu asgari ödeme tutarı düzenlendi

BDDK’nın resmi internet sitesine yayınlanan yeni Kurul kararlarında yer alan bilgiye göre kredi kartı borçlarının asgari ödeme tutarlarında uygulanan ‘limite bağlı hesaplama’ kaldırıldı. Artık kredi kartı limitine bağlı %20 veya %40 olarak ayrı tutulmayacak, bütün asgari ödeme tutarları dönem borcunun %20’si olacak.

Kredi kartı başvurularındaki limit değerlendirmeleri düzenlendi

Bankaların kredi kartı başvurularında limiti belirlerken dikkate alınan sınırlara düzenleme getirilerek yükseltildi. Yükseltilmenin ardından toplam kart limiti, ilk yılda kredi kartı başvurusunu yapanın net gelirinin 4 katını, daha sonraki yıllarda ise 8 katını aşamayacak.

Kredi kartı başvurusunda gelir beyan edemeyen kişilerin alabileceği maksimum kredi kartı limiti, 2.000 TL’den 5.000 TL’ye yükseltildi. Yine bankaların inisiyatifine bırakılmış başka bir husus ise kredi müşterilerinden alınacak kredi derecelendirme notları ve benzeri belgeler. Bunların temini bankaların uygun gördüğü şekilde yapılacak.

Teminatlar ve tahsilatlar ertelendi

BDDK, en önemli hususlardan birini bankaların inisiyatifine bıraktı. Asgari ödeme tutarı ödenmeyen kredi kartlarının satın alıma kapatılması, iptali ve yeni kredi çekme işleminin yapılmaması konularında eylem, bankaların uygun gördüğü şekilde alınacak.

Depremden etkilenen vatandaşlardan alınacak olan gayrimenkul başlığındaki teminatların değerlemesi ile ilgili süre ve süreçler ertelendi. Son olarak, kredi kartı borçlarının ertelendiği sürede, asgari tutar da dahil olacak şekilde bankalar, alacaklarını talep etmeyecekler.

Anapara ve faiz ödemeleri de 6 ay süreyle ertelenebilecek

Banka müşterileri talep ederse anapara ve faiz ödemelerini 6 ay faizsiz bir şekilde erteleyebilecekler. BDDK, bu süreçte müşterilerin mağdur edilmeyeceğine, ilave finansman gibi her türlü kolaylığın sağlanması yönünde talimat verdi.

BDDK; bankalar, finansal kiralama, faktöring ve finansman şirketleri tarafından verilen tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin ertelenmesi takdirinde erteleme süresinin, ilgili mevzuatta verilen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verdi.

Vergi borçları da ertelendi

Ayrıca deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın vergi borçlarının da 31 Temmuz 2023 tarihine kadar ertelendiği açıklandı.

BDDK’nın aldığı bu kararların tamamı, can yakan depremin gerçekleştiği tarih olan 6 Şubat 2023’ten 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

Kahramanmaraş'taki deprem ile ilgili detaylar için:

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/bddk-depremlerden-etkilenen-illerde-yerlesik-kisilere-kullandirilacak-kredilerin-vadeleri-bankalarca-belirlenebilecek/2810388
7
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
7
5
0
0
0