Bilim İnsanları Yeni ‘Suikastçı’ Hücreler Keşfetti: Kansere Çare Bulunmuş Olabilir

14
3
2
0
0
Bilim insanları tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırmada, yeni doğan hücreleri öldüren ‘suikastçı’ bir hücre keşfedildi. Kulağa her ne kadar kötü gelse de araştırmacıların dediğine göre bu, kanser gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.

Canlıların vücutları her unsuruyla harika birer yapıya sahip. Her ne kadar her canlının vücudu benzersiz olsa da hiçbir sistem kusursuz değildir. Haifa Üniversitesinde yapılan yeni bir çalışmada bu kusurlardan biri bulundu. Görünüşe göre tamamen normal hücreleri öldüren ‘suikastçı’ bir hücre türü mevcutmuş.

Bilim dünyası tarafından saygı gören bilim dergilerinden biri olan Science Advances’da yayımlanan yeni makalede meyve sineklerindeki hücresel farklılaşma sürecinde fagositik hücrelerin sağlıklı canlı hücreleri yok ettiğinden bahsediliyor. Gelin detaylara beraber göz atalım.

Eğer araştırmalar olumlu yanıt verirse bu katil hücreler kanser tedavisinde kullanılabilir

Haifa Üniversitesindeki araştırmanın yazarı Profesör Hilla Toledano, fagositik hücrelerin bu yeni fonksiyonuna açıklamasında hücrelerin bu işlevinin kanser gibi hücre bölünmesi hastalıklarının tedavisinde kullanılabileceğine değiniyor:

"Fagositlerin birer ‘suikastı’ olarak işlev görebileceğini keşfettik. Fagositik hücrelerin ölü hücreleri yuttuğu ve çözdüğü zaten biliniyor, ancak yeni oluşturulmuş normal hücreleri de öldürdüklerini ilk kez görüyoruz. Yeni bir hücre ölümü mekanizması tanımladık, hücre ölümünün mekanizmalarını ne kadar çok bilirsek, başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklarla nasıl başa çıkacağımızı da o kadar iyi anlarız.”

Kaynak : https://scitechdaily.com/scientists-discover-a-massacre-assassin-cells-murder-innocent-cells/
14
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
14
3
2
0
0