Durum Vahim: Birleşmiş Milletler, Önümüzdeki 3 Ayı Kuraklık ve Açlıkla Geçirecek Olan 23 Yeri Açıkladı

117
12
6
3
2
Ülkemizde ve dünyada çeşitli sorunlar görülürken bir kötü haber de BM'den geldi. 23 kritik yerde açlığın artacağını söyleyen yetkililer, gerekli eylemler gerçekleştirilmezse kuraklığın da etkisiyle çok sayıda yaşam kaybının görülebileceğini söyledi. Kritik noktalarda çoğunlukla Afrika ülkeleri bulunuyor.

Önümüzdeki 3 ay, Gıda ve Tarım Örgütünün sıcak noktalar listesinde bulunan ülkeler için oldukça zor geçecek. Paylaşılan rapora göre bu yerlerde halihazırda yaşanan açlığın, kuraklığın ve bu sebeplerden ötürü gerçekleşen ölümlerin daha da artması beklenirken sonuçlarının felakete kadar gidebileceği de belirtiliyor.

Sıcak noktalar listesinde 23 ülke bulunuyor ve ilk sırada Etiyopya’yı görüyoruz. Afrika’da bulunan ülkelerin yoğun olduğu listede bulunan ülkeler maalesef sadece açlık değil, savaş gibi durumlarla da mücadele ediyor. Bu noktada yetkililer, dışarıdan yardım edilmedikçe ülkelerin bu durumdan kurtulmalarının zor olduğunu belirterek yardım çağrısında bulunuyor.

Gerekli yardım sağlanmazsa açlık ve ölümle baş başa kalan insan sayısı, Etiyopya’da 401.000’i bulacak:

Açlık

Listede bulunan her ülke kritik durumda olsa da bazılarının durumu tamamen dışarıdan gelecek olan yardıma bağlı. Zira bu yardımlar gerçekleşmekte olan ve şiddetlenmesi beklenen kuraklığın sonuçlarını en aza indirip, insanların açlık ve ölümle baş başa kalmasını önleyebilir.

Listenin ilk sırasında Etiyopya bulunuyor. Yetkililer, gerekli yardım sağlanmazsa burada açlık ve ölümle mücadele eden kişi sayısının 401 bine kadar ulaşacağını söylüyor. Geçtiğimiz 40 yılın en sert kuraklığını yaşayan Madagaskar da listenin üst sıralarında. Bitkilere zarar veren böceklerin fazla olması ve yiyeceklerin fiyatlarının artmasıyla 14.000 kişinin yemek kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı düşünülüyor. Bu sayının, gerekli yardım sağlanmazsa yıl sonuna kadar 28.000’i bulabileceği de belirtiliyor.

Açlık

Güney Sudan, Yemen ve Nijerya da en riskli bölgelerin arasında bulunuyor. Güney Sudan’da şiddetli kuraklık sürerken Yemen de daha az olsa da benzer sorunlarla karşı karşıya. Nijerya ise çatışmaların sürdüğü bölgelerde yiyecek miktarının kritik seviyelere düşmesi riskiyle karşı karşıya.

Afganistan, Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Kolombiya, Kongo Cumhuriyeti, Haiti, Honduras, Sudan ve Suriye de açlığın giderek yükseldiği ve kritik seviyelere ulaştığı ülkeler olarak karşımıza çıkıyor.

Açlık

Bunların yanında: Çad, Kuzey Kore, Myanmar, Kenya ve Nikaragua da geçtiğimiz mart ayında paylaşılan raporla birlikte sıcak noktaların arasına eklendi. Son olarak Somali, Guatemala ve Nijer de yiyecek miktarı tehlikeli seviyelere düşecek olan ülkelerden. Venezuela’nın da listede yer alması bekleniyordu fakat veri yetersizliği sebebiyle listeye alınmadı.

Afganistan’da 3,5 milyon insanın hazirandan kasım ayına kadar; en yüksek ikinci derece yemek kıtlığı tehlikesi, yetersiz beslenme ve ölümle karşı karşıya kalması bekleniyor. Yetkililer, dışarıdan gelecek yardımlarla saydığımız tehlikelerin önüne geçilebileceğini söylüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2021-07-hunger-global-hotspots.html
117
12
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
117
12
6
3
2