SpaceX'in Uzaya Gönderdiği İki Astronot Dünya'ya Döndü

65
10
4
4
2
Geçtiğimiz mayıs ayında Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatılan Crew Dragon kapsülü ve içinde bulunan mürettebat, yeryüzüne başarılı bir şekilde iniş yaptı. Elon Musk, Dragon'ın inişini "Dragon, suyun üzerinde sabit" sözleriyle duyurdu.

Geçtiğimiz mayıs ayında SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) gitmek üzere uzaya fırlatılan NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, uzayda geçen yaklaşık iki ayın ardından az önce yeryüzüne tekrardan iniş yaptı. Astronotlar, dün gece 02.30 sularında ISS'ten ayrılmıştı.

Crew Dragon, başarıyla yeryüzüne indi:

Dün gece Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan başlayan yolculuk, planlandığı gibi bugün akşam Türkiye saati ile 21.48'de kapsülün Meksika Körfezi'ne güvenli iniş yapmasıyla son buldu. Atmosfere girdikten sonra turuncu-beyaz renklerinde dört dev paraşütünü açan Crew Dragon, Florida'ya bağlı Pensacola yakınlarına saatte 25 kilometre hızla iniş yaptı.

İniş sırasında kapsülde bulunan ısı kalkanları, 2000 santigrat dereceye kadar ulaştı. Yeryüzüne 5 kilometre yüksekliğe yaklaşıldığında kapsülün küçük paraşütleri devreye girdi. Yeryüzüne 1,7 kilometre uzaklığa gelindiğindeyse ana paraşütler açıldı ve suya doğru yavaş bir süzülme yapıldı. İnişin ardından SpaceX'e ait iki küçük tekne, iniş alanına gitti ve kapsülün çıkarılacağı ana kurtarma gemisi için ön hazırlıklara başladı.

Elon Musk, Crew Dragon'ın inişini Twitter'dan duyurdu:

NASA ve SpaceX'in YouTube kanallarından canlı olarak yayınlanan iniş anlarına milyonlarca kişi canlı olarak tanıklık yaptı. Tarihi anların ardından Twitter hesabından paylaşım yapan SpaceX CEO'su Elon Musk, "Dragon, suyun üzerinde sabit" dedi.

Crew Dragon, NASA astronotlarını düzenli olarak ISS'e götürüp getirmek için kullanılacak:

Demo-2 görevinin başarıyla tamamlanmasının ardından NASA, Crew Dragon'ı astronotlarını ISS'e düzenli bir şekilde götürüp getirmek için kullanacak ve Rus Soyuz roketine olan bağlılığını da sonlandırmış olacak.

Uzay dairesinin SpaceX ile yaptığı kontrata bağlı olarak Crew Dragon, 6 kez daha ISS'e gidecek. Bu seferlerden ilkinin önümüzdeki eylül ayının sonlarında başlaması planlanıyor.

65
10
4
4
2
Emoji İle Tepki Ver
65
10
4
4
2