İki Astronotu Yeryüzüne İndiren Crew Dragon, SpaceX'in Cape Canevral Tesislerine Ulaştı

28
2
0
0
0
2 Ağustos'ta Türkiye saatiyle 21.48'de Dünya'ya iniş yapan uzay aracı Crew Dragon, 5 günlük deniz yolculuğunun ardından SpaceX'in Cape Canevral'da bulunan tesislerine ulaştı. Burada mühendisler, aracı parçalarına ayırıp incelemelerde bulunacaklar.

Falcon 9 roketi ve Crew Dragon uzay aracıyla birlikte uzaya fırlatılan NASA astronotları Bob Benhken ve Doug Hurley, yaklaşık 60 günü aşkın süredir Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) ve Crew Dragon üzerinde çeşitli çalışmalar yapıyorlardı. Uzayda geçirilen yaklaşık 2 ayın ardından mürettebat ve Crew Dragon'ın geçtiğimiz pazar günü TSİ 21.48'de Meksika Körfezi'ne iniş yapmasıyla tarihi misyon tamamlanmıştı.

Yeryüzüne inişin ardından SpaceX'in GO Navigator adlı kurtarma gemisine yüklenen Crew Dragon, dün gece saatlerinde ana limana ulaştı. Gemi ve Crew Dragon, hızlıca ABD Donanması'nın bölgedeki denizaltı havzasına taşındı. Burada araç boşaltıldı ve uzay aracı, SpaceX'in Cape Canevral tesislerine nakledilmek üzere yola çıktı.

Crew Dragon'ın tarihi görevi son buldu:

SpaceX'in NASA astronotları Behnken ve Hurley'yi 30 Mayıs'ta NASA'nın Kennedy Uzay Merkezi'ndeki Pad 39A'dan fırlatmasıyla başlayan tarihi mürettebatlı görev, cuma gecesi uzay aracının limana varmasıyla resmen sona ermiş oldu. Uzayda toplam 63 gün geçiren ikili; istasyon bakımı, araştırma deneyleri ve uzay yürüyüşü gibi konularda istasyondaki diğer mürettebata yardımcı oldu.

1 Ağustos günü Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan Dünya'ya dönmek üzere yola çıkan Crew Dragon uzay aracı, 2 Ağustos TSİ 21.48'de Meksika Körfezi'nde yer alan Pensacola kıyılarına başarılı bir iniş yaptı. İniş sırasında kurtarma ekipleri kapsülü sudan çıkarıp kıyıya geri götürmek için hazır bekliyorlardı.

İnişten kısa bir süre sonra GO Navigator'a yüklenen Dragon'ın kapağı TSİ 22.59'da açıldı ve iki astronot, yaklaşık 10 dakika sonra dışarı çıkarıldı. Astronotlar güvenli bir şekilde indirildikten sonra GO Navigator'ın Port Canevral'a olan yolculuğu başladı. Florida yarımadasına doğru yelken açan tekne, 5 günlük bir yolculuğun ardından iskeleye ulaştı.

 Dragon indirildikten sonra SpaceX mühendisleri aracı parçalarına ayırıp üzerinde incelemelerde bulunacak. Kapsülün, önümüzdeki baharda tekrardan ISS'e doğru yola çıkması, bu seferki mürettebatın ise 4 kişi olması bekleniyor.

28
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
28
2
0
0
0