Dev Şirketlerin Gelişmiş Teknolojileri Yavaş Yavaş Sunduklarını Kanıtlayan 37 Yıllık TV’li Kol Saati

78
34
19
7
4
Uzun yıllardır hızla gelişmeye devam eden teknoloji, aslında bizlere sunulandan çok daha fazlasını içinde barındırıyor. Bu durumun en net kanıtı ise 37 yıl önce piyasaya sürülmüş olan "Dünyanın En Küçük Televizyonu" lakaplı Seiko TV-Watch.

Hızla gelişen teknoloji birçok kişinin aklında soru işaretleri uyandırıyor. Bu soru işaretlerinden biri de şirketlerin her yıl yenisini sundukları ürünlerin çok daha iyisini yapabilecekken neden yapmadıkları. Bu sorunun henüz net bir cevabı yok ancak dev şirketlerin ellerindeki teknolojileri planlı bir şekilde tüketiciye sundukları kanıtlanmış durumda.

Bu yazımızda ele alacağımı şey ise tam da bu. Dev şirketlerin ellerindeki teknolojileri kasıtlı olarak yavaş yavaş piyasaya sunduklarını kanıtlayan en eski cihaz Seiko’nun TV-Watch adlı ürünü. Seiko TV-Watch, 1982’de Tokyo’da satışa sunulmuş bir elektronik cihaz. Geliştirilme aşamasında 1.000.000 dolara yakın yatırım alan TV-Watch, o dönemin teknolojisine göre fazlasıyla ilerideydi.

O dönem televizyonlar bile dünya genelinde yeni yeni hayatlara dahil olsa da dünyanın en küçük televizyonunu bir saate sığdıran Seiko, dev şirketlerin teknolojileri planlı olarak gizlediklerinin en büyük kanıtı. 

Seiko TV-Watch, ilk duyurulduğunda sınırlı sayıda üretildi:

Teknik açıdan bakıldığında standart bir kol saatiyle aynı boyutta olan TV-Watch, küçük olmasına rağmen bir TV alıcısına ve LCD ekrana sahipti. Cihaz, 1984’te “Dünyanın En Küçük Televizyonu” olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

Günlük yaşamda her an kolda taşınabilen bir televizyon üreterek ününe ün katan Seiko, TV-Watch'un pillerini de 5 saat dayanacak şekilde güçlendirmişti.

TV-Watch, dönemine göre şaşırtıcı teknik özelliklere sahipti:

1,2 inçlik LCD ekrana sahip olan cihaz, 40x49x10 milimetre ölçüleriyle tüketicileri karşıladı. İçerisinde kronometre ve zamanlayıcı da barındıran TV-Watch, FM radyoya da sahipti. TV-Watch'un tek başına ağırlığı ise 80 gram.

(Seiko TV-Watch, alıcısı ve kulaklığıyla birlikte.)

Seiko, günümüzdeki ürünlere kıyasla TV-Watch'un kutu içeriğini bir hayli zengin tutmuştu:

Günümüzde birçok dev teknoloji şirketi, satışa sunduğu ürünlerin kutu içerikleriyle tüketicileri memnun etmeyi başaramıyor. Birçok marka artık akıllı telefonların yanında kulaklık bile sunmazken Seiko, 1982’de satışa sunduğu cihazın kutu içeriğine şunları ekledi:

  • Kullanım kılavuzu
  • Alıcı
  • Kulaklık
  • Deri çanta
  • 3 adet yedek kayış
  • 80 santimetrelik bağlantı kablosu (alıcıyla saati bağlamak için)
  • Çelik bileklik
  • 2 adet AAA pil
  • 80 gram ağırlığında batarya

TV-Watch, günümüzde bir koleksiyon ürünü olarak koleksiyoncular tarafından satışa sunulabiliyor:

Satışa sunulduğu yıllarda bir hayli popüler olan TV-Watch, aradan 37 yıl geçmesine rağmen günümüzde de adından söz ettiriyor. Günümüz koleksiyoncuları için özel bir parça olarak görülen Seiko TV-Watch, kutulu haliyle 1.000 dolara kadar alıcı bulabiliyor. TV-Watch'un ilk çıkan serisinin kutulu versiyonları ise 2.000 dolara kadar müşteri bulabiliyor.

TV-Watch'un büyük bir popülerliğe sahip olmasının diğer sebebi ise 1983 yılında vizyona giren Octopussy adlı filmde kullanılmış olmasıydı. Octopussy’de seyirciye tanıtılan TV-Watch, 4 yıl sonra Dragnet adlı filmde de seyirciye gösterildi.

Dönemin teknolojisinin çokça üzerinde olan TV-Watch'un etiket fiyatı ne kadardı?

O dönemde teknolojinin bulunduğu konumu göz önüne alırsak bu tip bir üst düzey ürünün binlerce dolara satılıyor olması hiç de saçma olmazdı. Fakat Seiko, teknolojinin herkes tarafından ulaşılabilir olmasını istediğinden TV-Watch'u ABD’de 495 dolardan satışa sundu.

Seiko TV-Watch'un çalışırken nasıl göründüğünü merak ediyorsanız aşağıdaki videodan merakınızı giderebilirsiniz. TV-Watch'un kutusundan çıkan kullanım kılavuzunu da merak ettiyseniz bu bağlantıdan görüntüleyebilirsiniz.

(Not: Seiko TV-Watch, ilk olarak 1982'de Tokyo'da satışa sunuldu. Tokyo'da satışa sunulan ilk cihaz DXA001 model numarasını taşıyordu. Bir süre sonra kulaklığı değiştirilmiş olan DXA002 model numaralı versiyon raflarda yerini aldı. Cihazın diğer bölgelerdeki satış tarihi birkaç yıl sonraya denk geliyor.

78
34
19
7
4
Emoji İle Tepki Ver
78
34
19
7
4