'Dünyanın En Yüksek Dağı' Olduğu İddia Edilen 3 Coğrafi Yapı

33
3
3
1
0
Dünya’nın en yüksek dağının hangisi olduğu sorulduğunda herkesin yanıtı Everest olsa da, bu unvanı kendisinin hak ettiği iddia edilen iki dağ daha var. Üstelik her birinin iddiası da bir açıdan doğru gözüküyor.

İlkokul seviyesinde öğrendiğimiz bir bilgi olarak Dünya’nın en yüksek dağı Everest, Türkiye’nin en yüksek dağı Ağrı Dağı’dır diyebiliriz. Bu konu üzerinde çok düşünmemiş olsak da en yüksek dağ konusu garip bir rekabete de sahne oluyor. 

Everest dağı, 8.848 metrelik yüksekliği ile dünyanın en yüksek dağı unvanına sahip olsa da en uzun dağı bulabilmek için dağın en dip noktasından yukarıya doğru bakmak gerekiyor. Bir kısmı suyun içinde olan Maune Kea adlı dağ, Hawaii’de bulunuyor ve 10058 metrelik toplam uzunluğuyla en uzun dağ unvanını alıyor. Dağın su üstündeki kısmı ise Everest’ten aşağıda kalıyor.

dağların-karşılaştırması

Üçüncü dağımız ise Chimborazo Dağı. Bu dağ, Dünya’nın geoid (kutuplardan basık, ekvatordan şişik) yapısı nedeniyle ne en uzun ne de en yüksek dağ olmamasına rağmen gezegenin merkezine en uzak nokta olarak biliniyor. 

Yani derleyip toplamak gerekirse 

  • Everest: En yüksek
  • Mauna Kea: En uzun
  • Chimborazo: Merkeze en uzak

Ülkemizde ise en yüksek dağ sıfatına Ağrı Dağı sahip. Aslında 2 farklı Ağrı Dağı bulunuyor ve bunlardan biri Büyük Ağrı diğeri ise Küçük Ağrı olarak isimlendiriliyor.

Kaynak : https://www.forbes.com/sites/trevornace/2019/08/25/the-worlds-tallest-mountain--a-few-fun-facts/#35b24f6df830
33
3
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
3
3
1
0