Aldığı Her Şirkete 'X' Katan Elon Musk, "Her İşi Görecek Bir Uygulama" mı Yapmak İstiyor?

10
7
2
1
1
Twitter'da aldığı garip kararlarla uzun süredir konuştuğumuz Elon Musk'ın 'superapp' yaratma hevesi, gün geçtikçe daha da net bir hâl alıyor.

Kafayı X harfiyle bozan ünlü milyarderimiz Elon Musk, Twitter'ı adeta sokaktaki "Top benim istediğimi yaparım" kafasındaki çocuk gibi şekillendirmiş ve platformdaki kilit mekanikleri kendi kafasına göre değiştirmişti.

Bu değişiklikler son bulmuş da değil. Zira hâlâ kafamızı yastığa koyduğumuzda "acaba yarın ne yapacak?" diye düşünüyoruz. Özellikle sosyal medyadan sorumlu arkadaşımızı hiç sormayın. Bunların hepsi bir yana, Musk bu hamlelerle nereye varmak istiyor dersiniz?

Musk'ın ne yapmaya çalıştığını anlayabilmek için öncelikle "Superapp" konseptinin ne olduğuna bakalım.

Bu süper uygulamalar, aklınıza gelebilecek çoğu teknolojik hizmeti tek noktada barındıran uygulamalardır. Özellikle Asya'da oldukça popülerler.

En popüler süper app'lerden biri olan Çin menşeili WeChat'in 1,24 milyar kullanıcısı bulunuyor. WeChat sayesinde kullanıcılar faturalarını ödeyebiliyor, para aktarımı yapabiliyor, oyun oynayabiliyor, yemek siparişi verebiliyor ve hatta boşanma davası açmayı bile tek bir platform üzerinden yapabiliyor.

Baktığınızda çoğumuz, bu uygulamayı WhatsApp'tan pek de farklı görmüyoruz. Fakat WeChat'in her hizmetini uygulamalara ayırmaya çalışsaydınız karmaşa kaçınılmaz olurdu. Superapp ihtiyacı da -göreceli olarak- buradan doğuyor. İnsanların tek bir notkadan çok sayıda hizmete erişebilmesi sağlanıyor. Elbette takip gibi konulara burada değinmiyoruz.

Asya kıtası haricinde başka kıtada yaşayan insanlar superapp konseptine pek aşina değiller. ABD örneği üzerinden gidersek; DoorDash yemek siparişi için, Uber araç çağırmak için, Amazon alışveriş için, PayPal para aktarımı için kullanılanılıyor ve bu uygulamalar ayrı ayrı olarak indiriliyor.

Bu durum ülkemizde de farklı sayılmaz. Yemek siparişi için sipariş uygulamalarını, para aktarımı için bankacılık uygulamalarını, taksi çağırmak için taksi uygulamalarını cihazlarımıza yüklüyoruz.

Elon Musk, "X" uygulamasından daha önce "her şey uygulaması" diyerek bahsetmişti.

"Twitter'ı satın almak, her şey uygulaması X'i oluşturmak için hızlandırıcıdır."

Elon Musk, aylar önce attığı tweet'inde, her şeyi içeren uygulama oluşturacağını söylemiş ve Twitter'ı almanın da bu isteğinin gerçekleşmesini hızlandırabileceğine değinmişti.

Bu tweet'in ardından gelen açıklamalarındaysa Twitter'ı WeChat örneğine yaklaştırabilmenin büyük başarı olacağını, Twitter'ın da her şey uygulamasını kurmayı 3 ila 5 yıl kadar öne çekebileceğini söylemişti.

Artık şüpheye çok da gerek kalmamış gibi görünüyor. Zira X Corp bünyesine giren platformların arasına Twitter da katıldı.

Twitter'ı bir süper app'e dönüştürme kararı oldukça dramatik değişiklikleri göze almak demek. Fakat Musk bunları çoktan gözden çıkarmış gibi. Uygulamanın logosu çoktan değişti ve x.com alan adresi artık sizi Twitter'a atıyor. Genel olarak Musk, Twitter'ın kimliğini baştan oluşturacağını da söyledi.

Elon Musk'ın satın aldığı veya kurduğu şirketlerin kaderi de daha önce X Corp şirketinin altına yerleşmişti. Başta her ne kadar Musk'ın planları kulağa eğlenceli gelmiş olsa da daha sonradan gelen ve kullanıcı deneyimini kökten etkileyen değişiklikler, kafalarda sürekli bir soru işareti kalmasına sebep oluyor.

Twitter şu anda içerik üreticileri ve influencer'lar için reklamlar yoluyla büyük miktarda paraların kazanılabildiği bir platform. Bu bağlamda hem reklam gelirleri hem de kullanıcılara sunduğu gelir olanakları oldukça sağlam. Bunun haricinde elbette bildiğimiz sosyal medya platformu yönünü, abonelik gibi özelliklerle taçlandırarak koruyor.

Fakat bu değişiklikler platformu iyi yönde şekillendirecek olsa/olsaydı bile kullanıcı faktörü pek de dikkate alınmıyor gibi görünüyor. Zira Twitter'ın veya X'in platformuna baktığımızda kullanıcıların kaçacak yer aradığını görebiliyoruz. Bu seviyede özellik sunan gelişmiş bir platform olmadığı için de kullanıcılar orada sıkışmış durumda.

Akla her ne kadar Threads gelse de o uygulamanın henüz çok genç olduğunu ve Twitter seviyesine henüz ulaşmadığını unutmamak gerek. Hızlı büyüdüğü elbette bir gerçek.

x.com'a ulaşmaya çalıştığınızda başta şöyle bir ekranla karşılaşıyordunuz:

Musk, çıkardığı çevrim içi ödeme hizmetinin adını PayPal olarak değiştirmeden önce x.com domain'ini kullanmıştı. 2017'ye kadar kendisinde olmayan x.com domain'ini 5 Temmuz 2017'de duygusal sebepleri göstererek PayPal'dan geri satın aldı.

Başta bir yere çıkmamış olsa da x.com, daha önce dediğimiz gibi artık Twitter'a yönlendiriyor. Musk'ın diğer şirketleri bünyesinde tutan çatı niteliğindeki X Corp şirketinin hikâyesini ve ünlü milyarderin X harfine olan takıntısını anlattığımız içeriğimize göz atmanızı tavsiye ediyoruz.

X Corp

Peki sizler tüm hizmetlerin tek noktada buluştuğu superapp konsepti hakkında ne düşünüyorsunuz? Tüm özelliklerin tek bir uygulamada olmasını ister miydiniz?

10
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
10
7
2
1
1