İnternet kullanımının artmasıyla hayatımıza giren dijital platformlar, gün geçtikçe daha da yaygınlaşıyor. Dünya çapından milyonlarca insan, televizyon gibi mecralar yerine bu tarz platformlara yönelmeye başlıyor. Ancak gelen yeni veriler, ‘modası geçti’ olarak nitelendirilen televizyonun hâlen oldukça fazla tercih edildiğini ortaya koyuyor.
Uluslararası araştırma şirketi Ipsos, Türkiye’deki kişilerin platform tercihleri ile ilgili bir araştırma gerçekleştirdi. ‘Türkiye’yi Anlama Kılavuzu’ ismi altında gerçekleştirilen çalışmada; televizyon izleme, basılı yayın okuma, yayın platformlarında film ve dizi izleme oranları incelendi. Sonuçlar, gittikçe popülerleşen yayın platformlarına rağmen düşüş yaşayan televizyonun hâlen oldukça yaygın kullanıldığını ortaya koydu.
Toplumun %69’u her gün televizyon izlediğini söylüyor
Ipsos’un araştırması, çevrim içi platformların popülerleşmesine rağmen TV’nin hâlen en çok tercih edilen mecralardan biri olduğunu gösterdi. Buna göre çalışma, her gün televizyon izlediğini söyleyenlerin oranının %69 olduğunu ortaya koydu. Ayrıca, 2018 yılına kadar televizyonun oranının %80’in üzerinde olduğu, ilerleyen yıllarda bunun düştüğü belirtildi. 2020 yılında ise bu oran %74 olarak kayıtlara geçmişti. Televizyonun haber için hâlen en çok tercih edilen mecra olduğu da açıklamalar da yer aldı.
Ek olarak Ipsos Türkiye CEO’su da yaptığı açıklamalarda televizyonun son yıllarda düşüş yaşadığını; ancak haber takibi için hâlen en çok tercih edilen platform olmaya devam ettiğini vurguladı.
Televizyonlardan dizi izleyenlerin dijital platformlar nedeniyle azaldı
Araştırmada dizi izlemek için kullanılan platformlara da yer verildi. Toplumun %35’inin televizyonu tercih ettiği görülürken bu oranın, 2020’ye göre (%45) düşüş gösterdiği ifade edildi. Tahmin edebileceğiniz gibi bu düşüşün sebebi, Netflix, YouTube gibi dijital platformların yaygınlaşmasıydı. Veriler, her iki kişiden birinin dizi için YouTube tercih ettiğini ortaya koyarken Netflix’i seçen kişilerin %9’dan %21’e yükseldiğini gösterdi.