84 Yıldır "Galileo'nun" Diye Sergilenen Mektup Sahte Çıktı

12
2
0
0
0
Astronominin babası olarak kabul edilen Galileo tarafından yazıldığı söylenen ve 84 yıldır sergilenen mektup sahte çıktı. Üstelik mektubun sahteliği, 84 yıl sergilendikten sonra sadece bir kişi tarafından fark edildi.

1938 yılında Michigan Üniversitesi’nin eline geçen ve o tarihten bugüne üniversite kütüphanesinde sergilenen Galileo’nun meşhur mektubu, bugün çarpıcı bir gerçekle gündeme geldi. Üniversite, bir profesörün yürüttüğü araştırma neticesinde on yıllardır sergilenen mektubun aslında sahte olduğunu açıkladı.

Michigan Üniversitesi tarafından paylaşılan açıklamada mektubun yazıldığı kağıdın en fazla 18. yüzyıla ait olabileceğinin tespit edildiği bildirildi. Bu tarih, gök bilimcinin ölümünden yüz yıldan fazla sonrasına denk geliyordu. Bu olayın ortaya çıkmasını sağlayan şey ise başka bir bilim insanının kartal gözleriydi.

Mektuptaki kelimeler sahteciliği ortaya çıkardı:

galileo

Georgia Eyalet Üniversitesi’nden tarihçi Nick Wilding, mektubun bir fotoğrafını gördükten sonra bir şeylerin 'garip' olduğuna kanaat getirdi. Wilding, mektuptaki bazı kelime seçimlerinin 17. yüzyıl dönemiyle uyuşmadığını belirtti. Bunun üzerine mayıs ayında Michigan Üniversitesi Kütüphanesi’nin küratörü Pablo Alvarez’e bir e-posta gönderdi.

Bu e-postanın üzerine Michigan Üniversitesi, mektuba yönelik bir inceleme başlattı. 3 ay süren incelemenin ardından üniversite, Wilding’in şüphelerinin doğru çıktığını açıkladı. Mektup, Galileo tarafından kaleme alınmamıştı.

Peki mektubu kim yazmıştı?

galileo

Üniversite tarafından paylaşılan bilgilerde mektubun kesin olarak kim tarafından yazıldığı belirtilmedi. Fakat üniversite, bu konuda bir şüpheli isim sundu. O kişi, 1920 – 1930’lu yıllarda sahtecilikle ün kazanan İtalyan Tobia Nicotra idi. Bu şüpheyi doğrulayan bir kanıt da mektubun yazıldığı kağıt üzerinde bulunan filigran idi. Genellikle eski kâğıtlarda bulunan bu filigranlar, kâğıdın üreticisini ve üretim yerini tanımlıyordu.

Mektup kâğıdının üzerinde yer alan filigran ise kâğıt üreticisinin baş harfleri olan “AS” ve İtalya’nın Bergamo şehrinin kısaltması olan “BMO”ya yer veriyordu. BMO filigranına sahip kâğıtlar, en fazla 1770 yılına kadar uzanıyordu.

Bu keşifle birlikte potansiyel sahte bir belge daha keşfedildi:

Galileo’nun bu mektubuyla birlikte New York City’nin Morgan Kütüphanesi’nde bulunan bir diğer Galileo belgesinin de sahte olabileceği açıklandı. Yeni dolandırıcılık keşfi, üniversite tarafından yapılan açıklamaya göre bir ders oldu.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/this-prized-galileo-letter-was-considered-a-jewel-but-its-a-complete-fake
12
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
0
0
0