Gama Işın Patlamalarının Işık Hızını Aşabileceği Keşfedildi

42
6
6
1
1
Gama ışınları üzerinde çalışma yürüten bilim insanları, gama ışını patlamalarının ışık hızını aşabileceğini keşfetti. Araştırmacılara göre gama ışınlarının bu ışıması, zamanın tersinirliğine de neden olabilir.

Einstein’ın genel görelilik kuramına göre hiçbir şey, boşlukta ışık hızından daha hızlı olamaz. İki astrofizikçi, uzayda gerçekleşen gama ışını patlamaları sayesinde ortaya çıkan gama ışımalarının ışıktan daha hızlı olabileceğini iddia etti. 

Charleston Üniversitesi’nden Jon Hakkila ve Michigan Teknoloji Üniversitesi’nden Robert Nemiroff’un araştırması, Einstein’ın teorisine aykırı değil. Bilim insanlarının üzerinde çalıştığı gama ışımaları, patlamaların etrafındaki gaz bulutlarında ışığın hızını geçebiliyorlar, boşlukta değil. Yani boşlukta ışık hala gama ışımalarından daha hızlı durumda. Jon Hakkila ve Robert Nemiroff’un çalışması, Astrophysical Journal’da yayınlandı.

gama ışınları

Araştırmacılar, bu süper ışımaların, gama ışını patlaması ışık eğrilerinde gözlemlenebilecek zaman geri dönüşümü yaratabileceğini düşünüyorlar. Jon Hakkila, bu zaman geri dönüşümünün göl boyunca taş atılmasına benzediğini söylüyor. Eğer otlar olan bir gölde taş atarsanız, otlar arasında olan dalgalar, otlara denk gelmeyen dalgalardan daha yavaş olur. Taşların ürettiği dalgalar size doğru gelirken önce ortaya çıkan dalgaların en son size ulaştığını görürdünüz. 

Jon Hakkila, “Standart gama ışını patlaması modelleri, zaman geri dönüşümlü ışık eğrisi özelliklerini ihmal ediyor. Superluminal ışıma hareketi, birçok standart model özelliğini korurken bu özellikleri de hesaba katar” dedi. 

Kaynak : https://bigthink.com/surprising-science/astrophysicists-gamma-ray-jets-speed-of-light?rebelltitem=3#rebelltitem3
42
6
6
1
1
Emoji İle Tepki Ver
42
6
6
1
1