Geliştirilen Yeni Robot, Bir Yılda 100.000 Deney Gerçekleştirdi

6
2
1
0
0
MIT’den bilim insanları, bir deneyi binlerce defa tekrarlayan, faktörleri değiştirebilen ve sonuçları takip eden bir robot geliştirdiler. Geliştirilen deney robotu bir yıl içerisinde, yapmak için geliştirildiği deneyi 100.000 kere tekrarladı.

Bilimsel gelişmeleri takip etmek, bu gelişmelerin bir parçası olmayı hayal etmek tabii ki çok heyecanlı. Ancak gerçekten bir laboratuvarda çalışmak ve bir deneyi binlerce kez tekrar etmek, dünyanın en sıkıcı işlerinden biri olabilir. MIT’den bilim insanları, bu sebeple tekrarlanan deney süreçlerini otomatikleştirmek için bir robot tasarladılar. 

Akışkanlar mekaniği ile ilgili bir deneyde görev alan robot, geçtiğimiz yıl aynı deneyi 100.000 defa tekrarladı. Akışkanlar mekaniği, genel olarak karmaşık ve öngörülemeyen güçler içeren bir alan olduğu için, bu alanın kalıplarını anlamak ve ortaya çıkarmak için deneyler tekrar tekrar yapılır. 

Bu alanda gözlenmesi gereken şeylerden biride “girdap kaynaklı titreşim”dir. Girdap kaynaklı titreşim, gemilerin suda verimli bir şekilde hareket etmesini bozan bir şeydir. Bu nedenle su içinde hareket eden bir nesnenin tekrar tekrar yakından izlenmesi gerekiyor.

ITT

MIT’den bilim insanları bu deneyin, bir robotun devralması için mükemmel bir deney olduğunu düşündüler. Akıllı Çekme Tankı (ITT) isimli bir robotik deney platformu geliştirdiler. Bu robotik deney platformu, yalnızca mekanik işleri yapmıyor. Akıllı Çekme Tankı aynı zamanda deneyin sonuçlarını gözlüyor ve daha fazla bilgi almak için deneyin ayarlarını değiştiriyor. Deney robotu, ayarları rapor etmeye değecek bir şey tespit edene kadar değiştirmeye devam ediyor. 

Akıllı Çekme Tankı isimli deney robotu ile ilgili yazılan makale, Science Robotics’te yayınlandı. Araştırmacılar, yayınladıkları makalede, ITT’nin bu zamana kadar 100.000 deney yaptığını belirttiler. 

Araştırmacılar, çalışmalarında zor olan kısmın robotun tasarlanması olmadığını belirttiler. Araştırmacılar, akışkan sistemin robot tarafından anlaşılmasının ve bundan faydalı sonuçlar üretecek bir deneyin geliştirilmesinin çalışmanın zor kısmı olduğunu açıkladılar.

ITT’nin geliştiricisi olan araştırmacılar, bir insanın ezberci bir şekilde devam edecek bu deneyde zaman harcamak istemeyeceğini, geliştirilen robotun bu yüzden bir önemli bir gelişme olduğunu söylüyorlar. Araştırmacılar, başka tekrarlı deneyler için geliştirilecek robotlar içinde çalışılabileceğini belirtiyorlar. 

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/11/27/this-robot-scientist-has-conducted-100000-experiments-in-a-year/
6
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
0
0