Dünyanın En Büyük Yatırım Bankalarından Goldman Sachs, Yapay Zekanın Kaç Kişiyi İşinden Edeceğini Açıkladı

4
1
1
0
0
ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zekanın iş dünyasına entegrasyonu ile ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre yapay zeka, 300 milyon tam zamanlı iş yerine geçecek. Ancak insanlık, bundan fayda da sağlayacak.

Yapay zeka teknolojileri hayatımızın her yerine yayılmaya başlamış durumda. Bir yandan birbirinden akıllı hale gelen elektronik ürünler, diğer yandan ise ChatGPT ve DALL-E gibi popüler araçlar, hayatımızı büyük ölçüde değiştirmeye devam ediyor. Ancak herkes, yapay zekanın bir gün insanlar için risk oluşturmasından korkuyor. Gelen son haberler, bu korkunun çok da yersiz olmadığını gözler önüne seriyor.

Dünyanın en büyük yatırım bankaları arasında yer alan Goldman Sachs, yapay zeka ile ilgili bir araştırma yaptı. Yapılan bu araştırma, çok çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Öyle ki yapay zeka nedeniyle ABD ve Avrupa'daki iş gücünün yüzde 25'ine gerek kalmayabilir. Bu da 300 milyon tam zamanlı iş demek. 

Olumlu tarafları da var: Yeni işler doğacak ve verimlilik artacak

Yapay zeka

Goldman Sachs'ın raporuna göre 300 milyon iş yapay zekanın eline geçecek olsa da insanlık, bundan fayda sağlayabilir. Zira yapay zekanın iş hayatına entegre olması, yeni iş kollarının ortaya çıkmasına yardımcı olacak. Ayrıca ortaya konan hizmet ve üretim, küresel çapta yüzde 7 civarında artış gösterecek. 

Peki bu durum en çok hangi sektörleri etkileyecek? Goldman Sachs, yapay zekanın en çok etkileyeceği sektörleri de araştırdı. Buna göre;

  • İdari işler kolunun yüzde 46'sı
  • Hukuki işler kolunun yüzde 44'ü
  • İnşaat işleri kolunun yüzde 6'sı
  • Bakım ve onarım işleri kolunun yüzde 4'ü

yapay zekanın iş hayatına entegre olmasından etkilenecek.

4
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
1
1
0
0