Google Çalışanlarından Patronlarına 'Toplu İşten Çıkarmalara Karşı' Mektup: "Şeytan Olmayın"

3
3
1
0
0
Google çalışanları, sektörde dalgalar halinde süren işten çıkarmalara karşı CEO'larına bir mektup gönderdi. Çalışanların talebi, çalışan haklarının korunması yönündeydi.

Son aylarda teknoloji devlerinde yaşanan işten çıkarma akımı, Amazon, Google’ın çatı şirketi Alphabet, Microsoft, Meta, Disney ve pek çok dev şirketin de katılımını görmüştü. Sadece bu işten çıkarmaları takip etmek için kurulan Layoffs.fyi verilerine göre işten çıkarılanların toplam sayısı son 1 yılda 160 bini aştı.

İşten çıkarmalar çalışanların tehdit altında hissetmesine yol açarken bugün Google çalışanları, kendi şirketlerinin CEO’suna bir mektup gönderdi. Çalışanlar, CEO Sundar Pichai’ye işe alımları durdurmasını söyledi, “Şeytan olmayın” mesajı verildi. Mektuba 1400’den fazla Google çalışanı imza attı.

Çalışanların Google CEO’suna gönderdiği mektup:

google

"Sundar, Alphabet’in iş gücünü azaltma kararının etkileri küresel. Çalışanların sesleri hiçbir yerde yeterince dikkate alınmadı ve biz çalışanlar olarak birlikte tek başımıza olduğumuzdan daha güçlü olduğumuzu biliyoruz. Bu nedenle sesimizi duyurmak için tüm dünyada bir araya geliyoruz.

Sizden özellikle aşağıdaki halka açık taahhütleri istiyoruz:

  1. İşten çıkarma sürecinde tüm yeni işe alımları dondurun. Zorunlu işten çıkarmalardan önce gönüllü işten çıkarmalar ve gönüllü çalışma süresinin azaltılmasını isteyin. Zorunlu işten çıkarmalardan daha fazla kaçınmak için çalışan "takaslarına" izin verin.
  2. Yakın zamanda işten çıkarılan tüm Alphabet çalışanlarına yeniden işe alma önceliği verin. Şirket içi transfer seçeneklerine öncelik verin, yeniden görüşmeye gerek kalmadan işlere erişime öncelik verin ve adil bir kıdem paketini kabul edin.
  3. İş arkadaşlarımızı aktif çatışmaların veya insani krizlerin yaşandığı ülkelerden (Ukrayna, Rusya vb.) koruyun. Çalışanların güvensiz veya istikrarsız ülkelere dönmesini gerektirebilecek, vizeleri olumsuz yönde etkileyebilecek durumlarda istihdamı sonlandırmayın. Bunlara karşı ve oturma iznini kaybetme riskiyle karşı karşıya olan çalışanlara ekstre destek sağlayın: Dahili ve harici iş aramalarına yardımcı olun ve yeterli bahçe izni* sağlayın.
  4. Planlanan izinlere (annelik, bebek bağı, bakıcılık ve yas) saygı gösterin ve izin bitene kadar ihbarda bulunmayın. İhbar edilen çalışanlar bizzat bilgilendirilsin ve iş arkadaşlarıyla vedalaşma fırsatı verilsin.
  5. Cinsiyet, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi, yaş, cinsel yönelim, ırk veya etnik kimlik, sosyal sınıf, gazilik durumu, din ve engelliliğe dayalı hiçbir ayrımcı etkinin olmayacağından emin olun.

Bu kritik taahhütleri yerine getirmek için size ve Alphabet'e daha geniş bir çağrıda bulunuyoruz. Şirketimiz, kullanıcıları ve çalışanları tarafından doğru olanı yapma taahhüdünü uzun süredir lanse etmektedir ve bu taahhütler, Alphabet'in Davranış Kurallarının son satırına bağlı kaldığını gösterecektir: Şeytan olma.

Bunun sizin imkânlarınız ve başarma beceriniz dahilinde olduğunu biliyoruz."

*İşten ayrılan bir çalışanın ihbar süresi boyunca çalışmadığı ve bu süreç boyunca ücret almaya devam ettiği uygulama.

Google’ın iş ahlakı metnindeki “Şeytan olma” ifadesine yer veren son satırı:

“Ve aklınızda bulunsun… şeytan olmayın, doğru olmadığını düşündüğünüz bir şey görürseniz açıkça konuşun.”

Kaynak : https://www.businessinsider.com/read-layoffs-letter-googlers-sent-sundar-pichai-dont-be-evil-2023-3
3
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
3
3
1
0
0