Yıl Olmuş 2022, GTX 1660 Ti Hala Alınır mı?

22
5
1
1
0
Ürettiği ekran kartı ve yeni teknolojilerle ünlü teknoloji ve donanım şirketi NVIDIA, senelerdir piyasada yerini aldı ve yeni kartlarıyla almaya devam ediyor. Yeni ekran kartları hızla satmaya devam ediyor ancak oyuncuların büyük bir kısmı da 2-3 senelik hatta 5 senelik kartları tercih edebiliyor. Bu yazımızda ‘’NVIDIA GTX 1660 Ti ekran kartı hala alınır mı?’’ sorusu hakkında tartışacağız.

NVIDIA günümüzde yeni çıkarttığı son teknoloji RTX kartlarıyla biliniyor. RTX 20 serisi ile başlayan bu süreç öncesinde NVIDIA GTX adını verdiği serilerle kullanıcıların karşısına çıkmıştı. Bu kartlar uzun süreler boyunca satıldı ancak RTX kartlar ile birlikte popülerliği azalsa da hala pek çok kullanıcının tercih listesinde yerini alabiliyor.

2019 yılında piyasaya çıkan GTX 16 serisinin güçlü üyesi GTX 1660 Ti, Turing mimarisiyle oluşturuldu ve ailenin en güçlü kartlarından birisi durumunda. Her ne kadar RTX serisinin özelliklerini içermese de oldukça popüler durumda. Peki bu kart 2022 yılında hala iş görür mü? Bu kartla hangi oyunları oynayabiliriz. GTX 1660 Ti hala alınır mı? Gelin hep birlikte bu soruların cevaplarını arayalım.

GTX 1660 Ti hala alınır mı? Artıları ve Eksileri:

GTX 1660 Ti'ın artıları:

Kartın güncel sürücü desteği bulunmakta:

gtx 1660 ti sürücü desteği

Güncelleme desteği şüphesiz her oyuncunun olmazsa olmazı. Özellikle son çıkan oyunları sorunsuz bir şekilde oynamak isteyen kullanıcılar ekran kartı sürücülerine gelen güncellemeleri yapmak zorundalar. Bu güncellemeler kartların son çıkan oyunlar ile uyumlu çalışması, kartın genel performans sorunlarının giderilmesi ve yeni teknolojilerin eklenmesi gibi pek çok fayda sağlamakta. Bu yüzden yeni bir karta geçerken bu kartın ne kadar güncel olduğu ve daha ne kadar güncelleme alacağını bilmek oldukça önemli. Kartımız 2019 çıkışlı olduğundan dolayı uzun süreler NVIDIA tarafından güncelleme alacak. Şu anda 28 Haziran 2022 çıkışlı güncel NVIDIA GeForce Game Ready Driver sürümü olan 516.59 sürümü bu kart için sunulmuş durumda.

Kart çoğu oyunda yüksek performans sunabiliyor:

gtx 1660 ti performans

Ekran kartının performansını yazının ilerleyen kısımlarında FPS ve oyun örnekleriyle daha detaylı açıklayacağız ancak genel olarak söyleyebiliriz ki bu kart günümüz rekabetçi ve diğer yüksek gereksinim isteyen oyunlarda da rahatça çalışabiliyor. Özellikle en çok tercih edilen çözünürlük olan 1920x1080 çözünürlüğünde çoğu oyunu rahatlıkla oynayabilirsiniz. Grafik ayarlarınızı da diğer eski kartlar gibi çok fazla kısmanıza gerek yok çünkü sonundaki ''Ti'' ifadesi kartın daha güçlü olduğunu bize gösteriyor. Düz GTX 1660’a göre daha güçlü olan bu kart ile tatmin edici seviyede oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.

Kart DLSS desteklemese de FSR teknolojisini destekliyor:

gtx 1660 ti fsr

Özellikle sunduğu muazzam FPS artışı ile RTX ekran kartı kullanan oyuncuları tatmin eden DLSS teknolojisi yapay zeka sayesinde görüntü kalitesinden minimum feragat sağlanarak ciddi FPS artışı elde ediliyor. GTX kartlarında bu özellik bulunmuyor ancak onun yerine AMD tarafından geliştirilen ve benzer bir teknoloji olan Fidelity Super Resolution ile FPS artışı kazanabilmeniz mümkün. Bu yüzden DLSS eksisi FSR desteği ile tam olmasa da kapatılmış oluyor. Her ne kadar FSR, DLSS kadar efektif olmasa da oyunculara sunduğu FPS avantajı ile eski kartları da tercih edilebilir kılıyor. FSR teknolojisinin her oyunda çalışmadığının da altını çizmekte fayda var ancak özellikle güncel oyunlarda bu teknoloji sunuluyor.

Kart RTX serisi ekran kartlarına göre daha erişilebilir ve uygun fiyatlı:

gtx 1660 ti

Özellikle günümüzde karşı karşıya olduğumuz yüksek enflasyon ile ekran kartları fiyatları oldukça artmış durumda. Bu kart, fiyat konusunda hem eksiye hem de artıya sahip. Her açıdan bu kart ciddi derecede pahalı olsa da RTX kartlara nazaran kartı daha kolay bulabilir ve daha uygun bir fiyatla satın alabilirsiniz. İkinci el pazarlarında da fiyatlar oldukça yüksek ancak yoğun bir araştırmayla diğerlerine nazaran uygun bir fiyat ile karşılaşabilirsiniz.

GTX 1660 Ti’ın eksileri:

Kart Ray Tracing ve DLSS teknolojilerini desteklemiyor:

gtx 1660 ti dlss

Her ne kadar bazı oyuncular bu teknolojilerle ilgilenmese de özellikle DLSS büyük bir performans artışı sağladığı için çok önem arz ediyor. Kartta FSR desteği olmasına rağmen DLSS teknolojisi çok daha gelişmiş ve büyük başarılara imza atmış bir teknoloji olarak karşımıza çıkıyor. Ray Tracing yani Işın İzleme teknolojisi sayesinde de çok gerçekçi ışık yansımaları ve grafik kalitesine ulaşabiliyorsunuz. Günümüz oyunculuğunda RTX ve DLSS teknolojileri oyunculara büyük faydalar sağlıyor. Maalesef bu kart bu iki özelliği de desteklemiyor.

Kartınız eski işlemciniz ile darboğaz problemi ortaya çıkarabilir:

gtx 1660 ti darboğaz

Bu madde özellikle bilgisayarı oldukça eski olan ve yeni bir ekran kartına geçiş yapmak isteyen oyunculara yönelik bir madde. Her ne kadar RTX kartlar kadar güçlü olmasa da GTX 1660 Ti oldukça güçlü bir ekran kartı. İşlemcilerin ekran kartlarıyla uyumlu ve performanslı çalışması gerekiyor. Eğer işlemciniz uzun süre bakım görmediyse veya çok eskidiyse 1660 Ti’ı beslemeyebilir ve darboğaz problemi ortaya çıkabilir. Bu yüzden yeni bir işlemciye geçiş yapmanız bile gerekebilir. 

Kart 1080p üstünde performans düşüşleri yaşatabilir:

gtx 1660 ti 1080p

Evet, belki de özellikle ülkemizde 2K veya 4K çözünürlüklerinde oyun oynayan kişi sayısı çok az ancak hiç istemeyen de yok değil. Eğer 2K veya 4K bir monitörünüz varsa ve yüksek çözünürlükte oyun oynamak istiyorsanız bu kart bazı oyunlarda grafikleri kısmayı gerektirebilir. Hatta oyuna göre çözünürlük düşürmeniz gereken durumlar da yaşanabilir. 1080p çözünürlüğünde oyun oynuyorsanız bu bir problem değil ancak daha üstüne çıkınca kartın gücü size yeterli gelmeyebilir. 

Kartın fiyatı gittikçe artıyor ve fiyat/performans oranı düşüyor:

gtx 1660 ti

Son eksi olarak fiyatına değinmekte fayda var. Evet, artılar kısmında RTX kartlara nazaran daha uygun fiyatlı demiştik ancak bu kartın yine de yüksek bir fiyata sahip olmadığı anlamına gelmiyor. Kart oldukça pahalı ve gün geçtikçe bu durum fiyat/performans oranını aşağıya çekiyor. Kart pahalılaştıkça oyuncular üstüne daha fazla koyup RTX kartlara yönelmek isteyebilir. Bu durum kartı almak isteyen kullanıcıları fikirlerinden vazgeçirebilir. Bu yüzden kartı almak istediğiniz dönem ve ikinci el piyasa durumu gibi faktörleri de göz önüne alarak alışverişinizi yapmanızı öneriyoruz.

GTX 1660 Tİ ile oynayabileceğiniz bazı oyunlar ve alacağınız performans:

  • Counter Strike:Global Offensive
  • VALORANT
  • Grand Theft Auto V
  • Red Dead Redemption 2
  • Call of Duty Warzone
  • Assassin’s Creed Valhalla
  • God of War
  • Forza Horizon 5

Editör Notu: Testlere göre aşağıda belirtilen değerler ortalama FPS değerleridir. Kullanılan sistemde yer alan işlemci markası, modeli ve hangi nesile ait olduğu veya RAM boyutu gibi faktörler FPS değerlerine etki yapabilir.

Counter Strike: Global Offensive: Yüksek ayarda 316 FPS

gtx 1660 ti cs go

Valve tarafından geliştirilen ve günümüzde hala oldukça popüler olan Counter Strike: Global Offensive, tüm donanım testlerinin neredeyse olmazsa olmazı konumunda. Oyunlarda alacağınız FPS, kullandığınız işlemciye göre değişebileceği için bu değerlerin değişken ancak ortalama değerler olduğunu unutmamanız gerekmekte. UserBenchmark verilerine baktığımızda İntel i5 9400F işlemciyle yapılan testte 1080p yüksek ayarda ortalama 316 FPS alınmış. Oyunda yaşanan anlık düşüşler ve FPS dropları da göz önüne alındığında ise 219 FPS değeri yakalanmış. Yani diyebiliriz ki 240 Hz bir monitörünüz var ve profesyonel bir oyuncuysanız bile bu ekran kartıyla rahatlıkla CS:GO oynayabilirsiniz. 

VALORANT: Orta ayarda 250 FPS

gtx 1660 ti valorant

Riot Games tarafından geliştirilen takım odaklı 5v5 FPS oyunu VALORANT, ülkemizde güncel olarak en çok oynanan oyunlar arasında yerini alıyor. Özellikle yüksek Hz monitör kullanan oyuncular ekran kartlarının yüksek performans vermesini oldukça önemsiyor çünkü onlar için ne kadar FPS o kadar yüksek akıcılık demek. Ryzen 5 3600 işlemcisiyle yapılan bir testte 1080p orta ayarda ortalama 250 FPS değeri elde ediliyor. Tabii ki de bu ortalama değer olduğu için FPS’in bazen 270-280 aralığına çıktığı veya 170-180 aralığına düştüğü de olabiliyor. VALORANT işlemci odaklı bir oyun olduğu için işlemciden işlemciye çok büyük farklar söz konusu olabilmekte. Ancak fikir vermesi açısından bu değere baktığımızda 144 Hz ve daha üstü bir monitörde sorun yaşamadan akıcı bir şekilde oyunu oynamanız mümkün.

Grand Theft Auto V: Maksimum ayarda 85 FPS

gtx 1660 ti gta 5

Rockstar Games’in 2013 yılında çıkış yapan ve günümüzde hala güncelleme almaya devam eden ve oynanan başarılı oyunu Grand Theft Auto V, yine her zaman olduğu gibi performans testlerinin olmazsa olmazı konumunda. Userbenchmark verilerine göre İntel İ5 9400F işlemcisiyle birlikte 1080p en yüksek ayarda ortalama 85 FPS değeri elde ediliyor. Rekabetçi oyunlar dışında genel olarak 60 FPS ve üstü oyuncular için oldukça tatmin edici olmakta. GTX 1660 Ti’ın bu testten de başarılı bir sonuç aldığını söyleyebiliriz.

Red Dead Redemption 2: Orta ayarda 87 FPS

gtx 1660 ti rdr 2

Rockstar Games’in bir diğer popüler oyunu olan Red Dead Redemption 2, şu an oyun dünyasının en iyi oyunlarından birisi olarak görülmekte. Çoğu donanım testinde kendisine yer bulmayı başaran RDR 2, yüksek ayar ve çözünürlük istendiğinde çoğu sistemi zorlayabilen bir oyun olarak karşımıza çıkıyor. Ryzen 9 5900X işlemcisi ile birlikte yapılan testte 1080p orta ayarda ortalama 87 FPS değeri elde edilmiş durumda. Eğer yine 1080p çözünürlükte bu sefer yüksek/ultra ayarlara çıkarsanız 55 FPS değerini elde edebiliyorsunuz. 60 FPS’in çok az altına düşmek sizi rahatsız etmiyorsa bu ayarlarda oynamanız mümkün. 4K çözünürlük denediğiniz de ise hem orta hem de yüksek ayarlarda ne yazık ki 35-40 FPS’nin üzerine pek çıkamıyorsunuz ancak 30 FPS’ye gözü alışan ve rahatsız olmayan bir oyuncuysanız ve 4K bir görüntü alabileceğiniz monitör veya televizyonunuz varsa rahatlıkla oynayabilirsiniz.

Call of Duty Warzone: Maksimum ayarda 86 FPS

gtx 1660 ti warzone

Rekabetçi oyunlar arasında kendine has yoğun bir kitlesi olan Call of Duty Warzone da oldukça popüler bir oyun durumunda. İntel i5 12600K işlemcisiyle yapılan Call of Duty Warzone testinde 1080p maksimum ayarlarda ortalama 86 FPS değeri yakalanmış. Warzone özellikle çok fazla RAM tüketen bir oyun ve kullandığı RAM boyutu 16 GB’a kadar çıkabilmekte. Bu yüzden yeterli RAM’e sahip değilseniz bu değerleri görmekte zorluk yaşayabilirsiniz veya başka sorunlar ortaya çıkabilir. 144Hz monitörlerinde daha akıcı bir deneyim isteyen oyuncular ise ayarları biraz daha düşüğe alıp 100 FPS üstüne rahatlıkla çıkabilir.

Assassin’s Creed Valhalla: Orta ayarda 60 FPS

gtx 1660 ti ac valhalla

Ubisoft’un popüler serisi Assassin’s Creed’in en son çıkış yapan oyunu Valhalla, çıkışından bu yana testlerde yerini alan bir başka oyun. Sistemleri zorlayabilen bir oyun olan Valhalla’da Ryzen 7 3700X işlemcisi ile yapılan testte 1080p orta ayarda ortalama 60 FPS değeri yakalanmış. Bu FPS bazen 45 FPS'lere kadar düşüyor bazen de 60 FPS'nin üstüne çıkıyor ancak ortalama değer genellikle 60 FPS olarak devam ediyor. FPS’den biraz feragat edip grafikleri yükseltmek isteyenler için ise yüksek ayarda 45 FPS değerinin yakalandığını belirtelim.

God of War: Yüksek ayarda 60 FPS

gtx 1660 ti

İlk çıkışını PlayStation özel olarak yapmış olan God of War, günümüzde yeni oyunu Ragnarok ile beklenmeye devam ediyor. İlk oyun God of War’da İntel i7 9750H işlemciyle birlikte yapılan testlerde 1080p yüksek ayarda ortalama 60 FPS değeri elde ediliyor. Bu değer bazen 70’lere çıktığı gibi bazen de 50 FPS gibi değerlere düşebiliyor. Ayarları maksimuma çektiğinizde FPS 60’ın altına düşüyor ancak 30’un altını görmüyor. Bu yüzden daha yüksek grafik isteyen ve FPS’den biraz kayıp yaşamaktan rahatsız olmayacaklara en yüksek ayarda oynayabilecekleri müjdesini verebiliriz.

Forza Horizon 5: Ultra ayarda 75 FPS

gtx 1660 ti forza horizon 5

Son oyunumuzu yarış severler için seçtik. Optimizasyonu oldukça iyi olan Forza Horizon 5, çoğu bilgisayarda yüksek FPS değerleri verebiliyor ancak her bilgisayar Ultra ayarları göremeyebiliyor. Ryzen 9 5900X işlemciyle yapılan testlere göre 1080p Ultra ayarda ortalama 75 FPS değeri elde edilmiş. Bu da oldukça yüksek bir değer. Forza Horizon 5’te ayarları kısmanıza gerek kalmadan 1080p çözünürlükte akıcı bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz.

Sonuç: Yıl olmuş 2022, GTX 1660 Ti alınır mı?

Sonuç olarak 2022 yılı için GTX 1660 Ti'ın hala güncel ve performanslı bir kart olduğunu söyleyebiliriz. Eğer oyunları 2K ve 4K gibi yüksek çözünürlüklerde oynamıyorsanız veya RTX ve DLSS teknolojileri olmazsa olmazınız değilse gönül rahatlığıyla bu ekran kartını alabilirsiniz. Almadan önce işlemcinizin yeteri kadar güncel olduğunu ve tabii ki piyasa durumlarını takip etmenizde büyük fayda var.

‘’Yıl olmuş 2022, GTX 1660 Tİ alınır mı?’’ yazımızın sonuna geldik. 2019 yılında çıkış yapmış bu 3 yıllık kart hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Sahipseniz performans sonuçlarınızı yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. 

22
5
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
22
5
1
1
0