Güney Kutbu'nda Yaşamış Tüylü Dinozorların İlk Kanıtları Bulundu

26
5
2
0
0
Araştırmacılar, Avustralya'da 118 milyon yıllık bir dinozor fosili ve tüyler buldu. Bulunan tüyler, dinozorun soğuk hava koşullarında hayatta kalmasını sağlıyordu.

Bundan milyonlarca sene önce hiçbirimiz bu dünyada değilken dünyanın asıl sahipleri dinozorlar ortalıkta dolaşıyordu fakat bir felaket sonucunda yaşanan soy tükenmesinin ardından onlardan geriye fosiller dışında bir iz kalmadı. Peki Kuzey Kutbu’nun yakınlarında soğuk kesimlerde yaşamış bir dinozor var mıydı? İşte size sorunun cevabı.

Geçtiğimiz günlerde, dünya üzerinde oldukça nadir rastlanan bir keşif yaşandı. Bir zamanlar Güney Kutup Dairesi’nin oralarda bulunan eski bir göl yatağında 118 milyon yıllık dinozor fosili ve tüyler bulundu. Keşif, Avustralya’da Melbourne’ün 145 kilometre güneydoğusunda gerçekleşti.

Avustralya’da bulunan tüyler, araştırmalar için kritik önem taşıyor:

tüylü dinozor

Uluslararası bir araştırmacı ekibi, Avustralya’da bulunan bu tür 10 fosil tüyü analiz etti. Analiz sonucunda et yiyen dinozorların sahip olduğu proto tüy ile birlikte ince tüyler ve ilkel kuşlarda bulunan tüylerden örnekler ortaya çıktı. Avustralya’da bulunan tüyler, Dinozorlar Çağı’nda Güney Kutbu’na yakın sığ bir gölün dibinde biriken tortularla kaplıydı.

Avustralya’da bulunan fosil tüylerini özel yapan sebep ise bu tüylerin, çok soğuk bir ortamda yaşayan dinozorlardan ve küçük kuşlardan gelmesi. Tüyler, ilkel kuşların kanıtı olarak kabul edilse de bilim dünyasının dikkatini yeteri kadar üstüne çekemiyordu. Yapılan çalışma ise örnekleri kapsamlı bir şekilde belgeleyen ilk çalışma oldu.

Gelişmiş mikroskobik ve spektroskopik yöntemleri kullanan araştırmacılar, dinozor fosilinin ve kuş tüylerinin anatomisini çıkarmayı başardı. Araştırmada görev alan Profesör Patricia Vickers, tüylerin inanılmaz derecede iyi korunmuş olduklarını aktardı.

dinozor

Çalışmayla birlikte ilginç bir detay da ortaya çıktı. Araştırmacılara göre proto tüyler, dinozorların izolasyonunu sağlıyordu. Bu sayede de kutup bölgesinde yaşayan dinozorlar, soğukla mücadele edebiliyor ve kendilerini sıcak tutabiliyordu. Böylece dinozorlar hayatta kalmayı başarıyordu.

Keşfedilen fosil tüyler, antik kutup bölgelerinde yaşayan dinozorların dış kısmında koruyucu bir tabaka olduğunu ortaya çıkaran ilk şey oldu.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-11-evidence-feathered-polar-dinosaurs-australia.html
26
5
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
26
5
2
0
0