Hamileliğin Vücudu Kalıcı Olarak Değiştirdiği Keşfedildi: Peki Bu İnsanlar İçin de Geçerli mi?

4
1
1
0
0
PLOS ONE dergisinde yayımlanan yeni bir araştırma, hamileliğin bazı primatların vücudunda kalıcı etkilere neden olabildiğini ortaya koydu. Peki, aynı durum insanlar için de geçerli mi?

Primatların hamilelik süreci boyunca çektiği zorluklar, yeni bir araştırmaya göre ömür boyu kalacak bazı etkilere neden olabiliyor. PLOS ONE dergisinde yayımlanan araştırma, hamileliğin bir primat türü olan makak maymunlarının iskeletinde kalıcı ‘iz’ bıraktığını ortaya koydu.

Bilim insanları, dişi makakların kemiklerinde hamilelik sonrasında daha düşük seviyelerde kalsiyum, fosfor ve magnezyum bulunduğunu keşfetti. Yeni keşif, üremenin kanıtının yaşam boyu 'kemiklerde yazılı’ olarak kaldığına dair yeni bir bulgu olarak değerlendirildi.

Peki aynı durum insanlarda da gözüküyor mu?

hamilelik

Yapılan araştırma, sadece makak maymunları üzerinde yapılmış olsa da insanlar da birer primat olduğundan aslında durumun insanalar için de geçerli olabileceğini gösterdi. Aslında Kasım 2021’de yayımlanan bir başka araştırma, anne vücudunun hamilelik boyunca yetersiz beslenilmesi durumunda kemiklerindeki kalsiyumun büyük bölümünü kaybettiğini göstermişti.

Fakat araştırma, bunun yalnızca geçici bir süreliğine yaşandığına işaret etmişti. Dolayısıyla hamileliğin, makak maymunlarında olduğu gibi insan kemikleri üzerinde kalıcı bir etki oluşturup oluşturmadığı henüz netliğe kavuşmadı. Bilim insanları, son araştırmalarında hamileliğe dair izlerin beslenme tarzı ve çevrenin değişimiyle ‘maskelenebileceğini’ paylaştı.

Kaynak : https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0276866
4
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
4
1
1
0
0