Havuç Çorbasıyla Binlerce Bebeği Kurtaran Kahraman Bir Doktorun Hikayesi

91
12
5
4
3
Çok önemli bir kahramanlık yapmasına rağmen kitaplarda, filmlerde adına rastlamanın zor olduğu bir isimden bahsedeceğiz: Ernst Moro. İsmini muhtemelen daha önce duymadığınız Avusturyalı bu çocuk doktoru, buluşları sayesinde binlerce bebeğin kurtarılmasına yardımcı oldu.

Ernst Moro, 1874'te Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun parçası olan Slovenya'nın Ljubljana kentinde doğdu. Graz'daki üniversitede okudu ve daha sonra Almanya Heidelberg Üniversitesi'nde pediatri profesörü oldu.

Pediatri, o dönemde Avrupa'da bağımsız tıp alanı olarak gelişmekteydi. Bebeklerdeki ölüm oranı çok yüksekti ve %25'e kadar ulaşıyordu. O yıllarda bebek ölümlerinin en önemli nedenlerinden biri ise ishaldi.

Doktor Ernst Moro bu sebeple ölen bebekleri kurtarmanın bir yolunu bulmayı başarmıştı, üstelik basit ama zekice bir yöntemle.

ernst moro

Doktor Moro, bebeklere kendi yaptığı havuç çorbasını vermeye başladı. Hazırladığı havuç çorbası üstelik sadece 3 malzemeden oluşuyordu: havuç, su ve tuz

İyice yıkanmış yarım kilo havuç yumuşayana kadar suda haşlanır ve elekten geçirildikten sonra 1 litre su eklenir. Son olarak ise bir çimdik tuz eklenir ve kaynamaya bırakılır.

Bu basit çorba tarifinin bebeklerde ishali durdurduğu görülünce tarif sayesinde ölümler %50 oranında azaldı. 2002'de yayımlanan bir Alman araştırması, bu havuç çorbasında bulunan oligosakkaritlerin bakterilerin bağırsak duvarlarına yapışmasını önleyerek ishali durdurduğunu gösterdi. Zamanla bu tedavi antibiyotikler ve ishal önleyici ilaçlarla ikame edildi.

Hayat kurtaran havuç çorbasının yanı sıra, Ernst Moro'nun günümüz pediatrisinin kilometre taşları haline gelen başka keşifleri de bulunuyor:

havuç çorbası

  • Çocuklarda irritabl kolon sendromunu veya tekrarlayan karın ağrısını (Nabelkoliken) tanımladı.
  • Süt ürünlerinin ekşimesinin neden olduğu, çocukların midesinden "lactobacillus acidophilus" bakterisini izole etti.
  • %3 un, %5 tereyağı ve %5-7 şeker eklenmiş tam yağlı sütten oluşan bir bebek maması olan "Moro'nun sütü"nü üretti.
  • Bebeklerde spastik serebral palsiyi tespit etmeye yardımcı olan "Moro refleksi"ni keşfetti. “İlk üç aylık dönem” terimini ortaya attı ve bu gebelik döneminin temel özelliklerini anlattı.
  • Tüberküloz için basit bir deri testi geliştirdi ve bu test 1960'lara kadar kullanıldı.
  • Emzirilen bebeklerin vücutlarının biberonla beslenen çocuklara kıyasla bakterilerle daha etkili bir şekilde savaştığını keşfetti.

1936'da Naziler iktidara geldikten sonra Moro, sağlık sorunlarını öne sürerek Heidelberg Üniversitesi'ndeki kürsüsünden istifa etti. Asıl sebep ise Yahudi kökenli Grete Moro ile evli olmasıydı. 1948 yılına kadar özel çocuk doktoru olarak çalışmaya devam etti.

91
12
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
91
12
5
4
3