Huawei'nin ABD Yasağına Rağmen Elde Ettiği Müthiş Satış Başarısı

84
16
7
3
2
ABD yönetiminin Huawei yaptırımları, Çinli teknoloji devini çok da etkilememiş gibi görünüyor. Açıklanan son mali veriler, Huawei'nin satışlarını ve gelirini arttırdığını gözler önüne seriyor.

Çinli teknoloji devi Huawei, geçtiğimiz mayıs ayında ABD yönetimi tarafından yapılan açıklamalar nedeniyle ciddi anlamda sarsıldı. ABD yönetimi adeta, Çin'le aralarındaki ticaret savaşlarında Huawei'yi harcamaya kalktı. Çünkü Trump yönetimi, ABD'li teknoloji şirketlerinin Huawei ile ticaret yapmasını yasaklamıştı. 

Bu durumun normal koşullarda Çinli teknoloji devini bitirmesi bekleniyordu. Çünkü Huawei, özellikle de akıllı telefon sektöründe pek çok bileşeni ABD'li teknoloji devlerinden alıyordu. Üstelik şirket, akıllı telefonlarında kullandığı işletim sistemi olan Android'i de ABD merkezli Google'dan alıyordu ve Google, Huawei'nin Android lisansını askıya almıştı.

Huawei ve ABD

Hal böyle olunca Huawei'nin iyiden iyiye köşeye sıkıştığı ve teknoloji devinin zor bir dönemden geçtiği pek çok kez söylendi. Ancak ortaya çıkan sayısal veriler, ABD'nin yaptırımlarının Huawei cephesinden bir karşılığı olmadığını gösteriyor. Çünkü veriler, Huawei'nin ABD yaptırımlarına rağmen hala deli gibi sattığını gösteriyor.

Bloomberg'in raporuna göre Huawei'nin 2019 yılının ilk dokuz ayındaki geliri yüzde 24 arttı. Bu artışla birlikte Huawei, belirlenen süre içerisinde 86.1 milyar dolar gelir elde etti. Ayrıca Huawei'nin düşmesi beklenen akıllı telefon satışları, beklenenin aksine daha da yükselişe geçti. Öyle ki Huawei, 2019 yılının ilk 9 ayında akıllı telefon satışlarını yüzde 26 arttırmayı başardı. Huawei'nin global satış rakamı ise 185 milyon sınırını aştı. 

Ortaya çıkan bu veriler, ABD yönetiminin yaptırımlarının, Huawei'de beklenen etkiyi göstermediğini gözler önüne seriyor. Üstelik Samsung da bu konuda beklediğini alamadı. Bunun nedeni ise Huawei'nin, hala dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi olması. Samsung, bu sorunları lehine çevirerek Huawei ile aralarındaki farkı açmak istiyordu ancak rakamlar, bu durumun gerçekleşmediğini ortaya koyuyor.

Aslına bakacak olursak ABD yönetiminin yaptırımları, ABD'li şirketler tarafından bile istenmiyordu. Bunun nedeni ise Intel ve Google gibi büyük teknoloji devlerinin Huawei ile yoğun bir şekilde ticaret yapıyor olması. Zaten bu durum bir süre sonra ABD hükümeti tarafından da kabul gördü ve şu sıralar bu yaptırımlarla ilgili muafiyet lisansı üzerinde çalışmalar sürüyor. Kısacası Huawei'yi öldürmeyen şey güçlendirmiş oldu.

Kaynak : https://www.bloomberg.com/amp/news/articles/2019-10-16/huawei-defies-u-s-ban-with-torrid-growth-in-smartphone-sales
84
16
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
84
16
7
3
2