Korkulan Gerçek Oldu: Huawei Mate 30 Ailesinde Google Servisleri Olmayacak

134
38
29
19
16
Geçtiğimiz dönemlerde ABD deyince ilk akla gelen 'ticari savaş' ve 'Huawei' kelimeleri tekrar bir araya geldi. Google'ın hizmetlerini kullanamayacağı açıklanan Huawei, Mate 30 serisi telefonlarında lisanslı Android kullanamayacak. Telefon, bunun yanı sıra Google Play Store, Google Chrome ve benzeri uygulamalara da erişim sağlayamayacak.

Huawei, bu sene içerisinde Amerika Birleşik Devletleri ile ciddi sorunlar yaşamış, Amerika Birleşik Devletleri'nin Huawei'yi kara listeye almasının ardından birçok ABD menşeli marka, Huawei ile ticaretine son vermişti. Bu ticaret yasağına katılan şirketlerin başında da Google, başka bir deyişle Android bulunuyordu.

Huawei'nin Android işletim sistemini kullanamayacağı belirtildikten sonra Huawei, kendi işletim sistemlerini 2012 yılından beri geliştirdiklerini, Android işletim sisteminin tek çıkış yolları olmadığını belirtmişti. Belirli bir süre devam eden bu gerginliğin ardından ABD'li markaların Huawei ile ticaret yapmasına müsaade edildi. Bu da Huawei'nin lisanslı Android'i kullanabileceği anlamına geliyordu. Yine de Huawei hâlâ kara listede bulunuyordu.

Huawei Mate 30

Huawei Mate 30 serisi için hazırlıklarını neredeyse tamamlayan Huawei, gelecek amiral gemisi serisi için Android'in Google Play hizmetlerini kullanmayı düşünüyordu. Çinli teknoloji devi, Google'dan lisans alamazsa B planına geçeceklerini belirtmişti. Ortaya çıkan son haberlere göre Huawei, B planını devreye sokmak zorunda kalacak.

Reuters'ın haberine göre Google'ın bir sözcüsü, Google lisanslı ürünlerin Mate 30 ve Mate 30 Pro'ya satılamayacağını belirtti. Huawei kara listede bulunduğu için herhangi bir hizmeti kendilerine sunmayacağını belirten Google, Çinli teknoloji devinin yeni amiral gemilerinin lisanslı Android'i kullanamayacağını ifade etti.

Google servislerine ulaşamayan Huawei ne yapacak?

Harmony OS

Huawei, 2012 yılından bu yana bir işletim sistemi üzerine çalıştığını geçtiğimiz aylarda belirtmişti. Android uygulamalarını çalıştırdığı iddia edilen bu işletim sisteminin Huawei'nin yeni amiral gemilerinde kullanılma ihtimali bulunuyor. Yine de firma, amiral gemisi telefonları için kendi işletim sistemini kullanmamayı tercih ettiğini belirtmişti.

Mate 30 serisi için kendi işletim sistemini kullanma ihtimali olan Huawei, aynı zamanda Android'in açık kaynak kodlarından da yararlanabilir. Bu sayede telefonda Google uygulamalarının kullanılmadığı bir Android sürümü bulunabilir. Bu durum, Amazon'un Fire tabletlerinde ve Fire Phone isimli telefonunda yaptığı yöntemin aynısı olarak biliniyor. Yine de bağımsız bir analist, Android'in Google Play hizmetleri olmayan bir sürümünün Mate 30 serisinde olmaması durumunda kimsenin bu telefonu tercih etmeyeceğini belirtti.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Huawei-cannot-use-Google-Play-services-version-of-Android-for-Mate-30-line_id118520
134
38
29
19
16
Emoji İle Tepki Ver
134
38
29
19
16