Hubble, Genç Yıldızlarıyla Öne Çıkan Küçük Bir Galaksiyi Görüntüledi

11
3
2
1
1
Hubble Uzay Teleskobu, yakın zamanda genç yıldızlarla dolu bir galaksi görüntüledi. ESO 495-25 adı verilen galaksi, bilim insanlarına genç yıldızları araştırma imkânı sunuyor.

Evrendeki her şey gibi galaksiler de doğar, büyür ve sonunda ölür. Hubble Uzay Teleskobu gibi oldukça güçlü araçlar sayesinde son yıllarda galaksileri hayatlarının değişik evrelerinde gözlemlemek mümkün.

En yeni gözlemlerinden birisi olan ESO 495-21 cüce galaksisinin görüntüleri, Hubble’ın internet sitesinde yakın bir zamanda paylaşıldı. İsminde çok fazla bir anlam olmayabilir ancak bu galaksi, sürekli yeni yıldızlar doğuruyor. Galaksi, birçok yeni doğmuş yıldızla dolu ve yıldız ürütmeyi de bırakmayacak gibi duruyor.

Hubbe’ın açıklamasına göre bu galaksi, bilim adamlarının 'süper yıldız kümesi' adını verdiği alanlarla dolu. Başka bir deyişle galakside yıldız yoğunluğu yüksek olan çok fazla alan mevcut. Daha önceki gözlemlerde belirlenen standartlara göre galaksideki yıldızlar oldukça genç ve sadece birkaç milyon yıldır varlar. Bu yıldızlar, Hubble araştırmacılarına yeni yıldızların bir galakside nasıl bulunduklarını araştırma şansı veriyor.

Galaksinin merkezinde ne olduğundan oldukça emin olan Hubble araştırmacıları: “Kozmik patlamalarla yeni süper yıldız kümelerine ev sahipliği yapan bu galaksi, ayrıca merkezinde devasa bir kara deliği barındırıyor olabilir” şeklinde bir açıklama yaptılar. Açıklama şu ifadelerle devam ediyor: “Hemen hemen bütün büyük galaksiler, merkezlerinde kara delik barındırırlar ve galaksi büyüdükçe kara delik de büyür.”

ESO 495-25 isimli galaksi, Dünya’dan 30 milyon ışık yılı uzakta bulunuyor ve bu nedenle aslında biz galaksinin 30 milyon yıl önceki hâlini görüyoruz. Zamanı hızlandırıp galaksinin şimdiki hâlini görebilsek bile ESO 495-25, hâlâ genç bir galaksi ve düzenli bir şekilde yıldız üretmeye devam ediyor.

Kaynak : https://bgr.com/2019/06/14/hubble-galaxy-star-formation-photos/
11
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
3
2
1
1