İkinci El Araç Satışlarına Yeni Bir Düzenleme Geldi

87
38
23
8
8
Son zamanlarda araba sahibi olmak isteyenlerin fahiş fiyatlar nedeniyle yakındığı ikinci el araç piyasasına yönelik yeni bir düzenleme geldi. Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı yönetmelik, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Koronavirüsün dünya üzerinde etkili olduğu alanlar yalnızca insan sağlığı değil. İnsan sağlığını koruma üzerine alınan önlemler nedeniyle üretim de yavaşlarken otomotiv sektörü de bu yavaşlamadan payını almış durumda. Birçok otomobil üreticisi araç tedariki konusunda sıkıntılar çektiği için bu arz eksikliğinin etkileri araç fiyatlarında hissedildi.

Tabii ki araç eksikliğinin farkında olan araç sahipleri de bu eksiklikten faydalandı. İkinci el araçlarla sıfır araçlar arasındaki fiyat farkının azalması sonucunda araç sahibi olmak isteyen kişiler de bu isteklerini gerçekleştiremez duruma geldi. Ticaret Bakanlığı, araç kiralama şirketlerinin ikinci el araç satışlarına yönelik yeni bir yönetmelik yayınladı.

Yetki belgesi olmayan kiralama şirketlerinin araç satışları kısıtlandı

İkinci el araba

Otomobil satın alamayan kişilerin tercih ettiği araç kiralama şirketlerinin araç satışına yönelik olan bu düzenlemeye göre kiralama şirketlerinin ellerindeki araçları satmak için en az bir yıl boyunca kiralama faaliyeti yapması gerekiyor. Bunun yanı sıra yetki belgesi olmayan şirketlerin bir yıl içerisinde 3 adet ikinci el araç satışı yapması da yasaklanmış oldu. İlgili madde, Resmi Gazete'de şu şekilde yayınlandı:

"İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti, yetki belgesine sahip işletmeler tarafından yapılır. Bir takvim yılı içinde doğrudan veya aracılık yapılmak suretiyle gerçekleştirilen üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı, aksi Bakanlıkça tespit edilmedikçe ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti kabul edilir."

Araba

Kısaca özetlemek gerekirse araç kiralama şirketleri, gerekli belgelere sahip olmamaları durumunda bir yıl içerisinde en fazla 3 adet ikinci el araç satışı yapabilecek ve sattığı araçların 1 yıl boyunca kiralık faaliyet gerçekleştirmesi gerekecek. İşletme 3 adetten fazla araç satmak istiyorsa yetki belgesi alması gerekecek ve yetki belgesi alabilmesi için de belirli şartlar aranacak.

Yönetmeliğin 6. maddesinde açıklanan bilgilere göre şirketlere yetki belgesi vermek için gereken şartlar arasında şirketin meslek odasına kayıtlı olması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olması, işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunması ve son olarak meslek odası ve vergi kayıtları ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatındaki iştigal konuları arasında ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinin bulunması gerekiyor.

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/ikinci-el-arac-satisinda-yeni-duzenleme,896895
87
38
23
8
8
Emoji İle Tepki Ver
87
38
23
8
8