InSight, Mars'ta Gece Yarıları Ortaya Çıkan Gizemli Manyetik Titreşimler Keşfetti

27
2
1
1
1
Mars, hem nispeten ulaşılabilir olması hem de sıvı ve katı halde suyun bulunması sebebiyle bilim insanlarının ilgisini uzun süredir çekiyor. NASA’nın InSight aracı da bilim insanlarının ilgisini daha da cezbedecek bazı bulgular elde etti.

NASA’nın Mars’ta çalışması için tasarlanan ilk robotik iniş aracı InSight, bazı tuhaf manyetik titreşimler ve Kızıl Gezegenin yüzeyinin altında küresel bir sıvı su rezervuarının olabileceğiyle ilgili bazı kanıtlar keşfetti. Bulgular, Avrupa Gezegen Bilimi Kongresi ve Amerikan Astronomi Topluluğu’nun ortak toplantısında paylaşıldı.

Mars’ın küresel manyetik alanı 4 milyar yıl önce çökmüş ve gezegeni soğuk bir çöle çevirmişti. InSight’ın mıknatısölçeri, aracın yakınlarında bulunan kayalardan gelen var olan manyetik sinyallerin ölçümlerini topladı. Sinyaller, oldukça stabil ve beklenenden çok daha güçlüydü. Ayrıca gizemli bir şekilde Mars’ın gece yarısında meydana geliyordu.

Bilim insanlarının tahminleri

Mars yüzeyi

Şu ana kadar bilim insanları bu manyetik titreşimlerin, Mars’ın zayıf manyetik kabarcığının güneş rüzgârlarının manyetik alanı tarafından baskılanmasıyla açıklanabileceğini tahmin ediyordu. Ancak manyetik titreşimlerin doğruluğu ve bu hipotezi kanıtlayacak testlerin bulunamayışı bilim insanları için bir gizem oluşturdu.

InSight’ın mıknatısölçerinin testleri ayrıca Mars yüzeyinin altında dört kilometre kalınlığında elektriksel iletken bir katman olduğunu keşfetti. 100 km derinlikte tıpkı Dünya’daki yeraltı suyuna benzer, çözülmüş katı maddelerden oluşan su aküferi olabileceği de gösterildi.

Colorado Üniversitesi’nde atmosferik ve uzay fiziği araştırmacısı olan Dave Brain, InSight’ın Mars’ın yüzeyinin sadece 5 metre altına kadar gidebildiğini ve potansiyel bir vahanın varlığının kanıtının imkânsız olduğunu söyledi. Brain, elektriksel iletken katmandan gelen sinyallerin ise bunun dışında bırakılabileceğini de söyledi.

Kaynak : https://sputniknews.com/science/201909211076857131-scientists-discover-mysterious-magnetic-midnight-pulses-and-evidence-of-water-reservoirs-on-mars-/
27
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
27
2
1
1
1