22
8
5
2
2

Sosyal medya, dün itibarıyla yepyeni bir viral içerikle karşılaştı. Bu viral içerik, aslında fazlasıyla masum görünen bir fotoğraftı. Ancak bu fotoğrafı benzersiz kılan şey, dünyanın en popüler çevrimiçi video ve fotoğraf paylaşım platformu Instagram'ın, bu fotoğrafa adeta savaş açmış olmasıydı. Hatta kullanıcılar, söz konusu görseli profil fotoğrafı olarak kullanmak istediklerinde hesaplarından oluyorlardı.

Bu noktaya kadar anlattığımız şeyler oldukça hayali gelebilir. Neticede Instagram'a her gün yüklenen milyonlarca fotoğraf var. Platform, bu fotoğrafların yayınlanmasına ve profil fotoğrafı olarak kullanılmasına izin verirken, sadece bir fotoğrafa neden bu kadar takılıyordu? YouTube ekibimiz, bu fotoğrafın detaylarını sizler için araştırdı.

  • Not: Videoda da görebileceğiniz üzere, söz konusu fotoğrafın profil fotoğrafı olarak yapılması, hesabın kapanmasıyla sonuçlanıyor. Bu yüzden, fotoğrafı kullanmaya çalışmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde Instagram hesabınıza bir daha erişemeyebilirsiniz.

İşte Instagram'da profil fotoğrafı olarak kullanamayacağınız o görüntü

Instagram'da profil resmi yapılamayan fotoğraf

Yukarıdaki görseli, psikolojik etkileri nedeniyle sizler için sansürledik. Ancak şunu hemen belirtmemiz gerekiyor ki bu görüntü, aslında kötü bir amaca hizmet etmiyor. İlk kez 2012-2013 yıllarında gün yüzüne çıkan görüntü, aslında bir maske. Samuel Canini isimli bir maske tasarımcısı, bu görüntüyü kendisi için bir maske tasarlarken ortaya çıkarıyor. Sonrasında yaşanan olaylar silsilesi, hiç de istenen bir yere gitmiyor.

Bir süre önce sık sık haberlerimize konu olan Mavi Balina oyununu hepiniz bilirsiniz. Çok sayıda gencimiz, ne yazık ki bu lanet oyun nedeniyle hayatından oldu. Üstelik sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde de onlarca genç, bu oyun nedeniyle ya zihin sağlığını yitirdi ya da intihar etti. İşte Mavi Balina'ya kurban verdiğimiz insanlar, Samuel Canini'nin bu maskesiyle karşılaşmışlardı...

Fotoğrafın, psikolojik etkileri de var

Mavi Balina oyunu

Instagram'da profil fotoğrafı yapamadığınız görüntünün psikolojik bir etkisi de var. Videomuzda da anlattığımız üzere bu görüntü, beynimizdeki algılarla uyuşmuyor. Beyin, söz konusu görüntüyü insan olarak tanımlamaya çalışıyor ancak maskenin genel tasarımı, bunun önüne geçiyor. Hal böyle olunca da beynimiz, amacına ulaşamıyor. Bunun bir sonucu olarak da fotoğraftan ciddi anlamda rahatsız olmaya başlıyoruz. Fotoğrafla ilgili düşüncelerinizi yorumlara bekliyoruz...

22
8
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
22
8
5
2
2