Instagram'ın Yeni Özelliği Reels'ta Sahte İzlenme ve Beğeni Satışları Başladı

35
20
2
1
0
Facebook'un TikTok ile rekabet edebilmek için geliştirdiği yeni özelliği Reels, henüz kullanıma yeni açılmasına rağmen sahte izlenme ve beğeni satışları başladı. Bir botnet yöneticisi, yaklaşık 80 hesaptan 11 milyon izlenme siparişi aldıklarını dile getirdi.

Facebook, sahibi olduğu Instagram'a TikTok ile rekabet edebilmesi için kısa video paylaşma özelliği Reels'a geçtiğimiz günlerde duyurmuştu. Görünüşe göre Reels, sorunlu bir başlangıç yaptı. Business Insider'da yer alan habere göre, özellik yayınlandıktan sonra saatler sonra Reels'ta sahte izlenmeler satılmaya başlandı.

Sadece 75 sent karşılığında 100 beğeni satan internet sitelerinin yanı sıra büyük 'botnet' (zombi PC ağı) yöneticileri; gizli, şifrelenmiş uygulamalar üzerinden belli bedeller karşılığında yapay anlaşmalar sunuyor.

Reels'ta sahte izlenme satışları başladı

instagram reels

Business Insider'a konuşan bir botnet yöneticisi, hâlihazırda yaklaşık 80 kişiden 11 milyon izlenme siparişi aldıklarını söyledi. Yönetici, ne kadar para kazandıklarına dair herhangi bir açıklama yapmazken Instagram'da yaptıkları bu anlaşmalardan "iyi bir araba ve düzgün bir ev alacak kadar" kazandıklarını söyledi.

Botnet yöneticisi, 1.000 izlenme başına 5 dolarlık bir ücretlendirme yaparken izlenme sayısını en fazla 500 bine kadar çıkıyor. Bu fiyat beğenilerde ise 1.000 beğeni başına 15 dolar olarak ücretlendiriliyor. Ödemelerini Bitcoin üzerinden alan yönetici, sadık müşterilerinden Cash App, PayPal ve kredi kartı ödemelerini de kabul ediyor.

instagram reels

500 bin Instagram hesabı olan bir ağı yöneten bu yönetici, daha fazla izlenme ihtiyacı doğduğunda daha fazla hesap için harici kaynaklarla da çalışıyor. Ücretlendirme reklamlarını Telegram üzerinden yapan bu yöneticinin müşterileri arasında çok takipçili 'influencer'lar da bulunuyor. Ayrıca Instagram Reel için kendisinden 1,5 milyon takipçili bir hesabın da yardım istediğini iddia ediyor.

Instagram Reels üzerinde sahte izlenme oluşturmanın sadece birkaç saat aldığını söyleyen botnet yöneticisi, Reels'daki bot izlenmelere koruma olmadığını ve Instagram'ın TikTok'un rakibi olarak bu durumdan memnun olduğunu ifade etti. Business Insider'dan Chris Stokel-Walker, sadece siyah bir ekrandan oluşan Reels videosu çekti ve bunun için sahte izlenme satın aldı. Video, dakikalar içerisinde 3.000 izlenmeye ulaştı.

botnet

Sosyal ağlardaki sahte anlaşmaların hacmini gözlemleyen siber güvenlik araştırmacısı Andrea Stroppa, "Ben ve ekibimin, yeni bir işlev olmasından ötürü bu bakış açısından Reels'ı çalışacak vakti yoktu ancak hiç şaşırmadım. Instagram'daki bot sorunu bilinen bir şey. Instagram, yıllar boyunca botlara karşı geliştirildi ancak henüz tam anlamıyla kazanamadılar. Sorun, uygulamanın güvenliği ve yapay zekâ tespit sisteminde" dedi.

Stroppa, Instagram'ın bu konuda geliştiğini ancak aynı zamanda botnet yöneticilerinin de yeni teknikler geliştirdiğini söyledi. 500 bin Instagram hesabına sahip botnet yöneticisi, Reels'ın geleceği konusunda çok umutlu değil. Yönetici "Reels popüler değil. Instagram ve benim gibi insanlar onu popüler yapacak" dedi.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/instagram-reels-fake-views-tiktok-2020-8
35
20
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
35
20
2
1
0