Intel, 9. Nesil Core-İ Masaüstü ve Mobil İşlemcilerini Tanıttı

15
4
1
1
1
Intel, ha geldi ha gelecek denen 9. nesil Core-i işlemcilerini nihayet tanıttı. Yeni işlemciler ile birlikte yeni kısaltma kodları da hayatımıza giriyor.

İşlemci denince akla ilk gelen şirket olan Intel, 9. Nesil Core işlemcilerini nihayet tanıttı. Masaüstü ve mobil olmak üzere iki ayrı kategoriden oluşan 9. nesil Intel Core işlemciler, mevcut 8. nesil Intel Core işlemciler üzerinde bazı iyileştirmeler ve yeni teknolojiler içeriyor.

9. Nesil Intel Core İşlemciler (Masaüstü)

Intel, 9. Nesil Core işlemcilerini ‘Coffee Lake Refresh’ olarak adlandırıyor. Bunun nedeni, yeni nesil işlemcilerin 8. nesil işlemcilerin ‘güncellenmiş bir versiyonları oluşu. Yeni nesil işlemcilerde termal arabirim gibi bazı küçük çaplı iyileştirmeler, entegre 2. nesil USB 3.1 (10 Gbps) ve CNVi özellikli Wi-Fi gibi bazı özellikler bulunuyor.

Intel, yeni nesil masaüstü işlemcilerini şu şekilde numaralandırıyor;

  • Core i9, 8 çekirdek, 9900 ve 9700 (HT ile)
  • Core i7, 8 çekirdek, HT yok
  • Core i5, 6 çekirdek, HT yok
  • Core i3, 4 çekirdek, HT yok
  • Pentium Gold, 2 çekirdek, HT yok
  • Celeron, 2 çekirdek, HT yok

İşlemciler, etkinleştirilen ya da devre dışı bırakılan özelliklerine göre numaraların sonunda farklı harf takıları alabilirler. İşlemcilerin model numaralarına aldıkları takıların anlamları şu şekilde;

  • K = Overclock destekli
  • KF = Overclock destekli ancak entegre grafik bulunmuyor
  • Harf yazmıyorsa = Standart CPU, 54-65 W TDP, entegre grafik bulunuyor
  • F = Entegre grafik bulunmuyor
  • T = Düşük güç, 35 W TDP

Intel’in açıklamasına göre Core i5 ve üzeri tüm CPU’lar DDR4-2666, Core i3 ve altı tüm işlemciler ise DDR4-2400 bellek desteğine sahipler. Intel, işlemcilerin daha üst seviye bellek için de destek sağladığını ancak çalışacağının garantisini veremediğini belirtti. Yeni nesil tüm işlemciler Intel’in Optane H10 depolama çözümü ile uyumlu.

9. Nesil Intel Core İşlemciler (Mobil)

Intel’in 45W’lık yeni işlemci serisi daha çok dizüstü oyun bilgisayarlarını ve iş istasyonlarını hedef alıyor. Bu nedenle bu işlemcileri göreceğiniz dizüstü bilgisayarların genellikle harici bir ekran kartına sahip olduğunu ve 15,6 - 17,3 inç arası büyüklükte ekranlara sahip olduğunu göreceğiz. Cihazların oldukça ağır olacağını söylemeye bile gerek yok.

Yeni Core i9 işlemciler 9980HK ve 9980H olmak üzere ikiye ayrılıyorlar. Tahmin edebileceğiniz gibi 9980HK, overclock destekliyor. 9980H ise 9980HK kadar hızlı ancak overclock desteklemeyen işlemci arayan üreticiler için geliştirildi. Her iki işlemci de termal donanımın izin vermesi halinde ek 100 MHz frekans veren Intel’in Thermal Velocity Boost teknolojisini destekliyor.

Core i7 serisinde dikkat çeken model ise Core i7-9750H işlemci. Kısmı Overclock desteğine sahip olan bu işlemci, üreticinin destek vermesi halinde 5,0 GHz’e kadar hız aşırtma sağlayabiliyor. Bu noktada üreticilerin ‘özellikler’ sayfasında nasıl bir frekans hızı yazmak istediği etkili olacak.

Kaynak : https://www.anandtech.com/show/14256/intel-9th-gen-core-processors-all-the-desktop-and-mobile-45w-cpus-announced
15
4
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
15
4
1
1
1