Intel'den 10nm Masaüstü İşlemciler Hakkında Yeni Açıklama

16
4
2
1
0
Intel son günlerde ortaya çıkan haberlerin aksine 10nm masaüstü işlemciler üzerinde çalışmalarını devam ettiğini ve ilerleme kaydettiklerini açıkladı.

Hafta başında ortaya çıkan yeni bir iddia; Intel'in 10nm işlemcileri bırakıp 7nm’ye geçeceğini öne sürüyordu ancak görünüşe göre bu söylentiler doğru değil. Intel şu anda 10nm masaüstü işlemcilerinde büyük ilerleme kaydettiğini belirterek iddialara yanıt verdi. Şirkete yakın kaynaklara göre 10nm işlemcilerin masaüstü performansı için gerekli frekansı sağlamadığı ve şirketin masaüstü pazarında 7nm'ye odaklanacağı belirtiliyordu. Ayrıca ilk 7nm masaüstü işlemcilerin 2022'de geleceği bildirilmişti.

İlk bakışta söylentilerin kısmen doğruluk payı var. Ice Lake-U, Whiskey Lake-U ve Comet Lake-U gibi 14nm işlemcilerden daha düşük saat hızlarına sahip. Bu durum özellikle masaüstündeki tek iş parçacıklı performansa zarar verebilir ancak 10nm++'a geçerken frekanslar hala artabilir. Ayrıca bu yılın başlarında ortaya çıkan bir yol haritası, Intel'in yaklaşmakta olan Comet Lake-S işlemcilerinden sonra 10 çekirdekli Rocket Lake-S ile masaüstünde 14nm yeni bir nesil planladığını gösteriyordu.

Diğer yandan geçtiğimiz yıl Mimarlık Günü'nde Intel'in 10nm'de üst düzey bir masaüstü işlemci planlayıp planlanmadığı sorulduğunda, şirketin baş mimar Raja Koduri "Evet" cevabını vermişti. Ancak ardından gelen iddialar 10 nm projesinin rafa kaldırıldığına işaret ediyordu.

Intel yaptığı resmi açıklamayla konuya netlik getirerek: "10nm'de büyük ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz ve şu anki 10nm ürün yol haritası masaüstü olarak planlanıyor." ifadelerini kullandı. İlk bakışta "masaüstü ürün" kelimesi biraz üstü kapalı bir bilgi olsa da, masaüstü işlemcilerin kastedildiği doğrulandı. Açıklamanın NUC işlemcilerin yanı sıra farklı seçenekleri de kapsayabilecek olması dikkat çekici. Ancak Intel bu noktada daha fazla netlik sağlamaktan kaçındı. Skylake mimarisine dayanan ve 7 yıldır masaüstü bilgisayarlara güç veren 14nm işlemcilerin ardından Intel'in yeni mimari merakla bekleniyordu.

Sonunda 10nm masaüstü işlemcilerin geleceği onaylansa da, ne zaman piyasaya sürüleceğini henüz bilmiyoruz. Intel henüz 10nm masaüstü işlemcilerini pazara sunmasa da, Sunny Cove mimarisine dayanan ilk nesil 2020/2021 yılları arasında ortaya çıkacak. Ayrıca sırada gelecek ay çıkması planlanan 10. nesil Core serisinin olduğunu belirtelim.

Kaynak : https://www.dsogaming.com/news/intel-is-still-working-on-10nm-desktop-cpus-is-making-great-progress/
16
4
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
16
4
2
1
0