İspanya, Huawei'nin Hassas Verilere Erişmesini Yasakladı

16
12
3
2
1
İspanya Savunma Bakanlığı, resmi işlemlerde Huawei cihazların kullanılmasını yasakladı. Yapılan açıklamalarda herhangi bir neden belirtilmezken bundan sonra bakanlık personeli, bakanlık sunucularından gelen verileri Huawei cihazlarda görüntüleyemeyecek.

Çinli teknoloji devi Huawei, geçtiğimiz mayıs ayında ABD hükümeti tarafından casusluk yapmakla suçlanmış, ABD'li şirketlerle ticaret yapmasına yasak getirilmişti. Şirket, bu suçlamaları net bir dille yalanlamış olsa da elinden çok da bir şey gelmemiş, aslında Çin ile ABD arasında yaşanan ticaret savaşlarına kurban gitmişti. Ancak ABD yönetimi, bu yasaklara rağmen Huawei'ye beklenildiği kadar zarar veremedi.

Şirket şimdiyse yine bir yasaklama konusuyla gündemde. Bu sefer ki yasak, Avrupa'nın güneyinden, İspanya'dan geldi. İspanya Savunma Bakanlığı, Huawei'nin hassas verilere erişmesini dolaylı yoldan yasakladı. Yapılan açıklamalarda, bakanlık personelinin e-postalar da dahil olmak üzere Huawei cihazlardan erişiminin kaldırılması kararı aldığını açıkladı. Yani İspanya Savunma Bakanlığı personeli, bakanlık bünyesindeki işlemlerini Huawei cihazlardan kontrol edemeyecek.

Huawei

İspanya Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamalarda bu yasakla ilgili herhangi bir neden belirtmedi. Ayrıca ülke halkının ve bakanlık personelinin, kişisel kullanım için Huawei kullanması konusunda da herhangi bir yasaklama bulunmuyor. Bu yasak sadece bakanlıkla ilgili hassas verilerin olabileceği işlemler için geçerli oldu. Yani bakanlık personeli, sadece bakanlıkla ilgili verilere Huawei cihazlar üzerinden erişemeyecek.

İspanya'nın böyle bir karar almasının altında yatan nedenin ABD'deki ile aynı olduğu varsayılıyor. Ancak konuya ilişkin açıklamalarda bulunan bir Huawei sözcüsü; böyle bir şeyin olmadığını, 30 yıldır 170'ten fazla ülkede iş yaptıklarını ve güvenlik konusunun Huawei için büyük bir önem arz ettiğini söyledi. Sözcü, Huawei'nin bugüne kadar da herhangi bir siber güvenlik sorunu yaşamadığının altını çizdi.

Huawei

ABD yönetimi, her ne kadar Huawei'ye karşı ticaret yasağı kararı almış olsa da Huawei, bu karardan çok da etkilenmedi. Üstelik şirket, yasaklara rağmen sektördeki pozisyonunu korumayı da başardı. Dolayısıyla İspanya Savunma Bakanlığı tarafından alınan kararın, Huawei'yi derinden etkilemesi beklenen bir durum değil

Kaynak : https://www.gsmarena.com/spains_ministry_of_defense_bans_huawei_devices_from_accessing_sensitive_information-news-40305.php
16
12
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
16
12
3
2
1