NASA, Kara Deliklerin Uzayda Devasa Tsunamilere Sebep Olabileceğini Açıkladı

50
4
3
3
2
Astrofizikçiler, kara deliklerin etrafındaki gaz disklerinin uzayda tsunami benzeri yapılar oluşturabileceğini keşfetti. NASA yetkilileri de bu yapıların gerçek olabileceğini doğruladı.

Gezegenimizde tsunamiler, deniz tabanındaki depremler ve volkanik patlamalar nedeniyle oluşur. Bu tsunamiler genelde büyük boyutlarda olur ve kimi zaman kıyı kasabalarına ciddi zararlar verebilir.

Peki ya uzayda tsunami oluşabilir mi? Astrofizikçilere göre bu sorunun cevabı evet. Uzayda gerçekten de tsunamiler oluşabilir. Üstelik bu tsunamileri oluşturan şeyler kara delikler olabilir.

Uzayda tsunamiler olabilir

Uzay Tsunamisi Simulasyonu

Astrofizikçiler, yaptıkları bilgisayar simülasyonlarında kara deliklerde oluşan gaz sızıntılarının devasa boyutlarda, tıpkı tsunamilere benzeyen yapılar oluşmasına sebep olduğunu tespit etti. Araştırmacılar, bu yapıların genellikle kara deliklerin etrafında oluştuğuna ve karadeliğin yer çekiminin bu şekillerin oluşmasına sebep olduğuna inanıyorlar. Las Vegas Üniversitesi'nden astrofizikçi Daniel Proga, "Dünyadaki bu türden olayların ardında, uzayda ve hatta kara deliğin çok ötesindeki şeyleri açıklayabilen fizik yasaları vardır" diyerek bu tsunamilerin gerçek olabileceğini doğruladı.

Bazı süper kütleli kara deliklerin etrafında onları besleyen büyük gaz ve madde diskleri yer alıyor. Bu diskler, aktif galaktik çekirdek olarak bilinen birleşik bir kara delik sistemini besliyor. Bu diskin üzerinden de parlak X-ışınları yayılıyor. Söz konusu X-ışını radyasyonu ise akış halindeki sistemin merkezinden dışarı itiliyor. Bu olay ise tsunami şeklindeki yapıları ortaya çıkarıyor.

Araştırmacılar, yaptıkları simülasyonlardaki bulguları, ileriki dönemlerde uydular ve teleskoplar aracılığıyla gözlemlemeyi ve iddialarına somut kanıtlar bulmayı umuyor.

NASA, bu bulguların Chandra X-ışını Gözlemevi ve XMM-Newton uzay teleskobu ile yapılan gözlemlerle uyuştuğunu doğruladı.

Kaynak : https://www.nasa.gov/feature/supermassive-black-holes-may-generate-tsunamis-in-escaping-gas
50
4
3
3
2
Emoji İle Tepki Ver
50
4
3
3
2