BAE'nin Uzay Aracı Hope, Mars'ın Kuzey Işıklarını Görüntüledi

22
5
5
2
2
Birleşik Arap Emirlikleri'nin geçtiğimiz sene Mars yörüngesine gönderdiği 'Hope' isimli uzay aracı, beklenmedik ve nadir rastlanan bir olayın görüntülerini yakalamayı başardı. Hope, Mars'ta 'kuzey ışıklarını' görüntüledi.

Birleşik Arap Emirlikleri, geçtiğimiz sene önemli bir Mars görevi başlattı. Kızıl Gezegen'in atmosfer ve iklim yapısını incelemek ve gezegende suyun adeta 'yok olmasına' sebep olan şeyin ne olduğunu anlamak için 'Hope' isimli uzay aracı Mars yörüngesine doğru yola çıktı.

Şubat 2021'de Mars yörüngesine giren Hope, 23 Mayıs'ta bir Mars yılı boyunca (687 Dünya günü) devam edecek olan görevine resmi olarak başladı. Bu görev devam ederken Hope, aslında görevleri arasında yer almayan, oldukça nadir görünen bir Mars olayının görüntülerini yakaladı; Mars auroraları.

Mars'ın karanlık tarafından aurora manzaraları:

Mars auroraları

Auroralar yani kuzey ışıkları, gezegenimizde kutup bölgelerinde oluşan harika bir gök olayı. Gezegenimizde küresel manyetik alan ile bağlantılı olarak ortaya çıkan ve bu sebeple de yalnızca kutup bölgelerinde gözlemlenen auroralar ile ilgili Mars'ta durumlar biraz farklı.

Mars'ta auroralar gezegenin belli bölgelerinde değil, her yerinde ortaya çıkabiliyor. Bunun sebebi ise Mars'ın Dünya'dan epey farklı olan manyetik alanı. Ayrıca Mars'ta üç farklı türde aurora olduğu ve bu auroraların bir tanesinin Mars'ın gün ışığı alan tarafında ortaya çıkarken diğer ikisinin karanlık kalan tarafta ortaya çıktığı biliniyor. Hope'un görüntülemeyi başardığı aurora ise karanlık tarafta ortaya çıkan bir aurora.

Mars auroraları

'Ayrık aurora' olarak anılan bu aurora türü, Mars'ın karanlık tarafında yalnızca belli bölgelerde gözlemleniyor ve daha önce NASA da ESA da bu aurorayı görüntülemişti. Ancak her iki uzay ajansının da Mars yüzeyine daha yakın bir konumda bu verileri elde etmesi sebebiyle görüntüler Hope'un yakaladıkları kadar net ve başarılı değildi.

Mars auroraları her ne kadar Hope'un görevinin bir parçası olmasa da araçların bu görüntüleri yakalama becerisine sahip olması, gelecekte ekibin yeni görüntüler yakalamasını ve bu konuyu da incelemesini sağlayacak. 

Hope ekibinde yer alan bilim insanları, görevin ilerleyen süreçlerinde daha fazla aurora görüntüsü toplamayı umut ediyorlar. Şimdilik, gözlemlenen ayrık auroranın insan gözünün göremeyeceği dalga boylarında gerçekleştiğini biliyorlar. Yani eğer Mars'tan gökyüzüne bakan bir insan olsaydınız, bu auroraları görme şansınız olmayacaktı. Ekip, Mars'ta bu türden çok sayıda aurora olduğunu düşünüyor ve gerçekleleşen araştırmaların daha fazla soruya cevap olması bekleniyor.

Kaynak : https://www.space.com/mars-aurora-discovery-uae-hope-mission
22
5
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
22
5
5
2
2