Kendi Boyunun 36 Katı Mesafeye Kadar Sıçrayabilen Bacaksız Kurtçuk Türü (Video)

16
12
4
0
0
Bilim insanları, kendi boyunun tam 36 katına kadar sıçrayabilen, kolları ve bacakları olmayan bir kurtçuk türünün görüntülerini kayıt altına almayı başardı.

Bir Boing 747 uçağının üzerine hiç çaba sarf etmeden kolayca atlayabileceğinizi hayal edin. Şimdi bu hayalinize bu atlama işlemini kol ve bacaklar olmadan yapabileceğinizi ekleyin. Evet, bu imkânsız bir hayal ama bu ölçekte değerlendirdiğimizde bunu yapabilen bir canlı var. Safra kesesinde yaşayan küçük kurtçuklar, kendi vücut uzunluğunun yaklaşık 36 katına kadar olan bir mesafeyi sıçrayarak gidebilirler. Bu kurtçukların boyutları ise sadece üç milimetre.

Duke Üniversitesi’nden araştırmacılar, bu bacaksız kurtçukların en kolay şekilde nasıl sıçradıklarını hatta bazı atlamasıyla ünlenmiş böceklerle nasıl rakip olduklarını araştırdılar. Bu kurtçukların atlamaları, çoğu zaman itici bacaklar kullanılarak gerçekleştirilir ancak bacaksız sıçrama birden fazla kez gelişti.

Kurtçuklar, bu kadar iyi nasıl sıçrıyorlar?

kurtçuk

Bedenlerini bir halka haline getirerek ve geçici bir "bacak" oluşturmak için vücutlarının bir kısmını basınçlandırarak elastik enerjiyi depoluyorlar. Birbirlerine karşı mikroyapılarla kaplı iki bölgeye yerleştirerek, muhtemelen yeni tarif edilen bir yapışkan mandal görevi gören elastik, hareketi önlüyor. Bu mandal serbest kaldığında, geçici bacak, vücudu havaya fırlatıyor. Bilim insanları, kurtçukların bu oluşturdukları sıçrama sistemine "balistik bir yörünge" ismini vermişler.

Bu keşifler, mühendislik ve biyolojide üç canlı alanı birleştiriyor: yumuşak robotlar, küçük ve yüksek ivmeli sistemler ve son olarak yapışkan sistemler. Bu durum, solucan benzeri küçük ve bacaksız zıplayıcıların henüz keşfedilmemiş biyolojik çeşitliliğine de işaret ediyor. Bilim insanlarının bu mükemmel derece sıçrayabilen kurtçukların görüntüsünü almaları tam üç yıllarını aldı. En iyi şekilde bu görüntüleri kaydetmek isteyen araştırma ekibi, görüntüleme teknikleri açısından da çok fazla çaba sarf etti.

Kaynak : https://boingboing.net/2019/08/14/find-awe-in-the-biology-of-the.html
16
12
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
12
4
0
0