Kişi Başına En Fazla Mülteci Barındıran Ülkeler Açıklandı [Türkiye En Üst Sıralarda]

165
17
5
3
2
UNHCR, en fazla mülteci barındıran ve kişi başına en fazla mülteci barındıran ülkeleri açıkladı. Yayınlanan rapora göre Türkiye, mülteci sayısı bakımından birinci sırada, kişi başına mülteci sayısı bakımından beşinci sırada yer aldı.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 2020 yılının mülteci raporunu yayınladı. Rapora göre dünya çapında anavatanından ayrılmak zorunda bırakılmış, 82,4 milyon mülteci bulunuyor.

Rapora göre Türkiye, 3,7 milyon mülteci ile topraklarında en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda bulunuyor. Kolombiya, 1,7 milyon mülteci ile ikinci sırada yer alırken; 1,4 milyon mülteci barındıran Pakistan, üçüncü sırada yer aldı. Dünyanın en büyük ekonomilerinden Almanya, 1,2 milyon mülteci ile en fazla mülteciye ev sahipliği yapan beşinci ülke konumunda.

En fazla mülteciye sahip ülkeler

en fazla mülteciye sahip ülkeler

Yukarıdaki tabloda da görebileceğiniz gibi Türkiye, 3,7 milyon mülteci ve 300 bin sığınmacı ile birlikte bu alanda açık ara dünya şampiyonu(!) konumunda bulunuyor. Almanya, mülteci sayısı bakımından beşinci sırada yer alsa da 200 bin sığınmacı ile birlikte Pakistan ve Uganda'yı yakalamış durumda. Ayrıca ABD de yalnızca 300 bin mülteciye ev sahipliği yapmasına rağmen 1 milyon sığınmacı ile listenin üst sıralarındaki ülkelerden.

Mülteci ile sığınmacı arasındaki farklar neler?

Mülteciler, uluslararası anlaşmalar kapsamında özel bir statüye ve bazı hukuki haklara sahipken; sığınmacıların böyle hakları bulunmuyor. Dolayısı ile 'sığınmacı' ifadesinin mülteci olarak uluslararası tanınan haklar arayan ancak henüz resmi olarak bu statüye kabul edilmemiş kişiler için kullanıldığını söyleyebiliriz.

1.000 vatandaş başına en fazla mülteciye sahip ülkeler

1000 kişi başına en fazla mülteciye sahip ülkeler

Mülteci sayısı, pek çok önemli bilgi sağlıyor olsa da nüfusa oranla ne kadar mülteciye ev sahipliği yapıldığı daha da önemli bir veri olabilir. Her 1.000 ülke vatandaşı başına mülteci sayısına baktığımızda bir ada ülkesi olan Aruba, 159 ile birinci sırada yer alıyor. Lübnan, 128 ile ikinci sırada yer alıyor. Türkiye ise 1.000 vatandaş başına 43 mülteci ile dünyada beşinci sırada yer alıyor.

Kaynak : https://www.unhcr.org/statistics/unhcrstats/60b638e37/global-trends-forced-displacement-2020.html
165
17
5
3
2
Emoji İle Tepki Ver
165
17
5
3
2