Kitapları Müthiş Bir Hızla Okumanızı Sağlayacak 7 Hızlı Okuma Tekniği

118
15
8
7
5
Şayet öğrenciyseniz, sürekli okumanızı gerektiren bir işle uğraşıyorsanız veya genel anlamda okumayı çok seviyorsanız, bu içeriği es geçmeyin.

"Dünyayı yöneten; kalem, mürekkep ve kâğıttır” der Jonathan Swift. O halde bizlere de okumak, olabildiğince çok okumak düşüyor.

Şu sınırlı zaman ve ömürlerimizde mümkün mertebe çok okuyabilmenin yolu, olabildiğince 'hızlı' olmaktan geçiyor. Bakalım bunu nasıl gerçekleştirebiliriz.

7. Kitabı kendinize okumayın

Okurken çoğunlukla kendi kendimize konuştuğumuzu hayal ederiz. Fakat bu durum, okumamızı ciddi ölçüde yavaşlatır. Sakız çiğneyerek okumak ise, bu alışkanlığı bırakmanıza yardımcı olabilir.

6. Bütün sözcükleri okumayın:

İnsan gözü aynı anda 4 cm genişliğindeki bir satır parçasını inceleyebilir. Bu nedenle yazıları ayrı ayrı okumak yerine, 3-5 kelimeyi aynı anda okumaya çalışın.

5. Gözlerinizi daha az oynatın:

Okurken gözleriniz belli kelimelere tepki verir. Örneğin manasını bilmediğiniz bir kelimeyi uzun uzadıya süzebilirsiniz. Tabii bu da vakit kaybına sebep olur. Bu kelimelerde fazla zaman kaybetmemeye bakın.

4. Geriye dönmeyin:

Kitap okurken gözleriniz kimi zaman otomatik olarak geçmiş cümlelere kayabilir. Bunu önlemek adına, okuduğunuz yerlere beyaz kâğıt yerleştirerek alıştırma yapabilirsiniz.

3. Yalnızca gerekli yerleri okuyun:

Okuduğunuz yazıda sizi ilgilendirenin ne olduğunu iyi kavrayın. Lüzumsuz cümleleri anında eleyin ve neticeye odaklanın.

2. Aplikasyonlardan yardım alın:

Akıllı telefonlarda alıştırma yapabileceğiniz pek çok uygulama mevcut. Her gün 10 dakikanızı ayırarak okuma süratinizi artırabilirsiniz.

1. Kendinizi test edin:

Gerçekleştireceğiniz alıştırmalarda saat tutmaktan çekinmeyin. Her yeni rekorunuzun tekrar tekrar üzerine gidin. Ama tabii ki okuduğunuzu anladığınızdan da emin olun.

118
15
8
7
5
Emoji İle Tepki Ver
118
15
8
7
5