Matrix 4 Ne Zaman Vizyona Girecek? Keanu Reeves ve Filmin Tüm Detayları

50
5
2
1
0
Matrix, Keanu Reeves ile geri dönüyor. Peki Matrix 4 ne zaman vizyona girecek, oyuncuları kim, senaryosu nasıl olacak? Kırmızı hapı yutup bildiğimiz her şeyi sizin için derledik.

Matrix, sinema tarihinin en köklü filmlerinden birisi. 1999’da vizyona giren ilk film, yıllar sonra bile her izlediğinizde ilk kez fark edeceğiniz detaylara sahip. 2003 yılında peş peşe gelen iki devam filmiyle destansı bir sona kavuşan hikâye, artık resmen geri dönüyor. 

Matrix’in sinemaya teknik ve hikâye anlatımı açısından çok şey kazandırdığını biliyoruz. Ancak bir diğer önemli getirisi, şimdilerde Cyberpunk 2077 gibi bir oyun ve John Wick ile konuşulan Keanu Reeves oldu. Filmde “The One” ya da daha popüler adıyla Neo’ya hayat veren ünlü aktör, yeni filmde de boy gösterecek. 

İnsanlığın medeniyet adına ürettiği makinelerle, medeniyetten uzak savaşını anlatan ilk 3 film aslında kara kuru bir aksiyon bilim kurgusu değildi. Filmde pek çok felsefi düşünür ve düşüncenin izleri vardı. Her karakter, aslında mitolojik bir karakteri temsil ediyordu. 

Matrix üzerine binlerce akademik araştırma yapıldı. Mesela "Hepimiz bir simülasyonda mı yaşıyoruz?" şüphelerini körükledi. Daha önceleri ortaya atılan simülasyon teorisini herkesin şıp diye anlamasını sağladı. Yani bir film değildi Matrix, daha fazlasıydı. Artık geri dönüyor…

Başlamadan önce: Önceki Matrix filmleri nereden izlenebilir?

Eğer hâlâ “Bu Matrix de neymiş canım” diyorsanız, filmleri izlemediyseniz ve bilim kurgu türüne bayılıyorsanız güzel haberlerimiz var. Matrix filmleri, hem Netflix hem de BluTV’de yer alıyor.

  • Netflix’ten Matrix izlemek için tıklayın: Matrix, Matrix Reloaded, Matrix Revolutions.
  • Blu TV’den Matrix izlemek için tıklayın: Matrix serisi

Matrix 4 oyuncuları kim olacak?

matrix 4

Aslında uzun bir süredir Matrix’i geri getirmeye çalışan yapımcılar, Neo rolü için Keanu Reeves yerine Michael B. Jordan gibi siyahi aktörleri düşünmüşlerdi. Serinin sıkı hayranları bunu nasıl kabullenirlerdi bilinmez ama ortaya çıkacak karakterin Neo olmayacağı kesindi.

Sonra 2019 geldi ve uzun süredir çok da büyük projelerde yer almayan Keanu abimiz, altın çağına giriş yaptı. Cyberpunk 2077 ile oyun dünyasına girdi, John Wick ile zirve yaptı. Toy Story 4 ile güldürdü. Adam bir anda internetin en popüler siması haline geldi.

Tüm bunların bir sonucu olarak Keanu Reeves, Matrix 4 ile artık geri dönüyor. Neo’nun filmdeki aşkı Trinity’de yine Carrie-Ann Moss tarafından canlandırılacak. Morpheus rolündeki Laurence Fishburne ise artık fazla yaşlı olduğu için yerini genç bir arkadaşa ya da görsel efektlere bırakabilir.

Ajan Smith rolüyle Hugo Weaving'in geri döneceği konusu ve Matrix 4’te yer alacak diğer oyuncular ise henüz netleşmedi. Ancak Reeves ve Moss, şimdilik hayranların nabzını yükseltmeye yetti. Detaylar geldikçe sizlere aktarmaya devam edeceğiz. 

Matrix 4’ün senaryosu nasıl olacak, bize neler anlatacak? (Spoiler uyarısı: Hiç Matrix izlemeyenler sonraki başlığa geçebilir)

matrix
Bir simülasyonda yaşamadığımızı kanıtlayan eski bir Reeves ve Moss fotoğrafı. 

Wachowski Kardeşler, ilk üç filmin hem senaryosunu yazdılar hem de yönettiler. Bir bakıma bu ikili Matrix’in fikir babası oldu. Sonradan çalkantılı hayat geçirip her iki kardeş de cinsiyet değiştirip kadın oldu. Artık Lana ve Lily Wachowski olarak anılan ikiliden sadece Lana Matrix 4 için çalışacak.

Wachowski’ye senaryo yazımında eşlik edecek önemli isimler de var. Kitabıyla ses getiren ama filmi biraz geri planda kalan Bulut Atlası’nın yazarı David Mitchell, Lazarus Projesi romanıyla ses getiren Aleksandar Hemon da Matrix 4 için kalem oynatacak.

matrix

Matrix 4’ün bir devam filmi olup olmayacağı kesin değil. Revolutions filminin sonunda Neo makinelere karşı verilen savaşı kazanmış, ancak bunun bedelini hem kendisinin hem de Trinity'nin canıyla ödemişti. Karakterin ölümü ardından yeniden nasıl döndüreleceği merak konusu. Gerçi bu sinema, bir paralel evren muhabbetiyle her şey çözülür.

Hayranların temennisi, Matrix 4’ün ticari bir iş olmaması yönünde. Yani eğer sırf Keanu Reeves’in popülerliği ve hayran servisi için yapılıyorsa hikâye gerçekten çöp olabilir. Hatta sinema tarihinin en büyük fiyaskosu yaşanabilir. Wachowski ve diğer yazarlara güvenimiz tam ama onlar da insan.

İlk Matrix 4 fragmanı ne zaman yayınlanacak?

Bu soru için epey erken ama içten içe bekleyenler muhakkak vardır. Filmin senaryosu ile ilgili çalışmaların önceki yıllarda başlandığı söyleniyordu. Warner Bros tarafından yapılan resmi açıklamalardan hareketle ilk fragman, muhtemelen 2021-2022 gibi bizlerle olacak. 

Muhtemelen fragmanlardan önce seneye bol bol set fotoğrafları, senaryo sızıntıları göreceğiz ve belki de film çıkmadan hakkındaki çoğu şeyi bileceğiz. Bu durum Marvel filmlerinde biraz eğlenceli olsa da Matrix için tüm tadımızı kaçırabilir. 

Matrix 4 ne zaman vizyona girecek?

matrix 4

Filmin senaryo çalışmalarının sona yaklaştığı her açıklamadan belli oluyor. Zira setler 2020’de kurulacak, prodüksiyon aşaması başlayacak. Çekimlerim net tarih aralığı belli değil, ancak 2020’nin ilk yarısını pas geçebileceğimiz söylenenler arasında. 

Eğer ertelemeler, ek sahne çekimleri gibi aksaklıklar yaşanmazsa filmin 2022, 2023 yıllarında vizyona girmesini bekleyebiliriz. Bu uzun bir zaman. Ancak geç olsun, güç olmasın, tadı hiç bozulmasın.

Matrix serisinin filmlerde hiç görmediğimiz başlangıç hikayesini öğrenmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz:

Bonus: Tam unutuyorduk, son sözü Arif'e bırakalım

50
5
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
50
5
2
1
0