Megalodon Köpekbalıklarının Boyunun 16 Metreyi Bulabildiği Ortaya Çıktı

30
5
1
0
0
Antik dünyanın devasa deniz avcıları olan Megalodon köpekbalıkları oldukça popüler olsa da bu canlıların ne kadar büyük olabildikleri ancak yeni bir araştırma ile ortaya çıktı.

Dünya tarihinin çok büyük bir kısmında insanlık olarak ortalıkta olmamamız, bu dönemleri keşfetmemizin önünde bir engel teşkil etmiyor. Antik çağlarda yaşamış ve bugün hayranlık duyduğumuz pek çok canlı var ve Megalodon köpekbalığı da onlardan yalnızca biri.

Bu deniz avcısının büyük olduğu biliniyor olsa da ne kadar büyük olabileceği konusunda kesinleşmiş bir görüş yoktu. Araştırmacılar, Megalodon’un 16 metre boya ulaşabildiğini ortaya çıkardı.

Büyük beyaz köpekbalığının 2 katı

megolodon

Boyu 16 metreyi bulabilen Megalodon’un, bugün bildiğimiz en büyük türlerden biri olan büyük beyaz köpekbalığının tam 2 katı boyutlara ulaşabildiği ortaya çıktı. Araştırmayı Bristol ve Swansea üniversitelerinden gelen uzmanların oluşturduğu bir ekip gerçekleştirdi. 

Araştırmacılar yaptıkları çalışmalarda bu canlıların fosilleşmiş kalıntıları üzerinde incelemelerde bulundu. Bir insan elinden daha büyük olan bir üçgen diş örneğinden yola çıkan araştırmacılar canlının boyutlarını hesaplamayı başardı. 

Ekip yaptığı çalışmalarda elde ettiği matematiksel formüller sayesinde modern köpekbalıklarının megalodonlara yönelik çalışmalarda nasıl yol gösterici olabileceğine dair ölçüm metotları da geliştirmeyi başardı.

Megalodonların ölçüleri değişmiyor

megalodon

Araştırmacıların çalışmasının sonucunda, inceledikleri diş fosilinin bir zamanlar ait olduğu canlının boyunun 16 metreden biraz daha uzun olduğunu ortaya çıkardı. Megalodon’un kuyruğu 5 metreye yakın bir genişliğe sahip olabiliyor, sırt yüzgeçleri ise 1,7 metreye yaklaşabiliyor.

Megalodonların vücut oranlarının yaşlarıyla değişmemesi sayesinde bilim insanları doğru sonuçlar elde edebildi. Yani insan bebeklerinin kocaman bir kafa ve kısa kol ve bacaklarla doğması gibi durumlar bu canlılarda görülmüyordu. Böylece diğer fosillerden elde edilen veriler de birleştirilerek isabetli boyut tahminleri yapmak mümkün hale geldi. 

Öte yandan çok daha etkili bir diş yapısına sahip olan büyük beyaz köpekbalığı, yarı boyunda da olsa Megalodon türü köpekbalıklarının tükenmesine neden olmuş olabilir. Bilim insanlarının bu konudaki araştırmaları devam ediyor.

Kaynak : https://www.slashgear.com/megalodon-shark-couldve-reached-over-52-feet-in-length-05636922/
30
5
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
30
5
1
0
0