Maymunlardan İnsanlara Bulaşan Monkey B Virüsü, Çin'de İlk Kez Can Aldı

67
56
15
5
2
Çin'de ölü maymunlar üzerinde yaptığı inceleme sonrasında eski dünya maymun herpes virüsü olarak adlandırılan Monkey B virüsüne yakalanan 53 yaşındaki veteriner, hayatını kaybetti.

Çin'in başkenti Pekin'de veterinerlik yapan 53 yaşındaki bir adam, inceleme yaptığı maymun cesetlerinden Monkey B virüsü kaptı. İlk olarak bulantı ve kusma şikayetleriyle hastaneye başvurduğu belirtilen veterinerin 1 ay içerisinde durumunun daha da kötüye gittiği açıklandı. 

Hastane, Monkey B virüsü kapmış veterinerden omurilik sıvısı, boğaz sürüntüsü ve plazma örneği alırken, daha sonrasında nörolojik belirtiler gösteren 53 yaşındaki adamın hayatını kaybettiği belirtildi. Çin yerel gazetelerinde yer alan bilgilere göre veterinerin temas ettiği kişiler negatif çıktı.

Monkey B virüsü nedir? 

Monkey B virüs

Eski dünya maymun herpes virüsü olarak adlandırılan Monkey B virüsü, bilim insanları tarafından ilk olarak 1932 yılında tanımlanmıştı. Bugüne kadar toplamda 21 kişinin canına mal olan ve en son 2019 yılında görülen virüsün belirtileri arasında ateş ve bulantı bulunuyor. Bilimsel verilere göre Monkey B virüsünün ölüm oranı %70-%80 arasında değişiyor ve virüs doğrudan merkezi sinir sistemine saldırdığı için hastalarda en çok nörolojik semptomlar görülüyor. 

Çin'de görülen bu virüs, veterinerler için büyük bir tehdit olabilir 

maymun

Ölü iki maymunu inceledikten sonra Monkey B virüsüne yakalanan veterinerin, virüsü başka kimseye bulaştırmadığı düşünülüyor ancak Çin Ulusal Viral Hastalık Kontrol ve Önleme Enstitüsü, özelliklerle maymunlarla yakın temasta bulunan veterinerleri, hayvan bakım personellerini ve laboratuvar araştırmacılarını dikkatli olması konusunda uyarmış durumda. 

Çin, Monkey B virüsü yüzünden ölen veterinerin ismini açıklamıyor ancak elde edilen verilere göre Hastalık Kontrol ve Önleme Enstitüsü, virüsü saptayabilmek için 53 yaşındaki adamdan omurilik sıvısı, plazma örneği ve burun sürüntüsü almış. 1 ay içerisinde durumu daha da kötüye giden veterinerin tüm tedavilere rağmen hayatını kaybettiği açıklandı.

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/cinnde-monkey-b-virusunden-ilk-can-kaybi-6546052/?utm_source=dahafazla_haber&utm_medium=free&utm_campaign=dahafazlahaber
67
56
15
5
2
Emoji İle Tepki Ver
67
56
15
5
2