Seçimlerde Nasıl Sandık Kurulu Üyesi veya Müşahit Olunur?

20
3
2
0
0
28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. turunda sürecin bir parçası olmak isteyen herkes sandık başında nasıl görev alabileceğini araştırıyor. Gelin detaylara yakından bakalım.

Malum, 14 Mayıs Pazar günü gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylardan hiçbirinin %50'nin üzerine çıkamaması sebebiyle seçimler ikinci tura kaldı. 28 Mayıs Pazar günü gerçekleşecek seçimlerde ise ülkemizin her yerinde daha fazla Sandık Kurulu görevlisi ve müşahite ihtiyaç olduğu konuşuluyor.

Hem oy sayım ve tutanaklara verilerin işlenmesi gibi işlemlerin uzun sürmesi hem kimi bölgelerde müşahit ve sandık görevlisinin yetersiz olması gibi gerekçeler, herkesin sürecin bir parçası olmasının ne kadar önemli olduğunu da gösteriyor. Bu da çoğu kişiye 'Ben ne yapabilirim?' sorusunu sorduruyor.

İlk seçenekle başlayalım; Sandık Kurulu görevlisi olmak için başvurabilirsiniz;

sandık kurulu

Seçimlerde her sandığın başında Sandık Kurulu bulunuyor. Bu kurul, yurt içinde bir başkan, bir ihtiyar meclisi/heyeti üyesi ve son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış olan beş siyasi partinin üyesinden oluşuyor.

Siyasi partiler kendi üyelerini başvuru formlarıyla YSK'ya iletiyor. YSK, gelen formları da değerlendirerek tüm Sandık Kurulu üyelerini atıyor. Sandık Kurulu üyelerine bir de ücret ödeniyor. Sandık görevlisi olduğunuzda görevli olduğunuz sandıkta oyunuzu kullanabileceğinizi de belirtelim.

  • Eğer Sandık Kurulu üyesi olmak istiyorsanız, ilçenizdeki bir siyasi parti binasına gidip başvurularınızı tamamlayabilirsiniz. Son başvuru günü ise 18 Mayıs.

Müşahit olabilirsiniz;

Sandıklarda görevli olmanın bir diğer yolu ise müşahit olmak. Müşahit olmak için seçime katılan herhangi bir partiden bir müşahit belgesi temin edilmesi gerekiyor. Söz konusu partiye üye olunması ise gerekmiyor. Müşahitler oylarını seçmen kağıtlarında yer alan sandıkta kullanıyor. Görevlendirildikleri sandıklar ise farklı oluyor.

Müşahit olmak için Oy ve Ötesi ve Türkiye Gönüllüleri gibi platformlara başvuru yapabilirsiniz. Başvurunuzun değerlendirilmesi sonrası tüm bilgilendirmeler için sizinle iletişime geçiyor olacaklar.

Son olarak; görev almasanız bile oy kullanma işlemi tamamlandıktan sonra, sayım ve tutanakların işlenmesi süreçlerini vatandaş olarak takip edebilirsiniz;

Bu, tüm vatandaşlarımızın yasalarla korunan hakkı. Ancak süreci takip ederken görevlilerin işlerini zorlaştıracak durumlar yaratmadığınızdan emin olun. Sakin ve saygılı bir iletişim sürecinin parçası olduğunuzdan emin olun.

20
3
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
20
3
2
0
0