Okyanuslar Hakkında Pek Bilinmeyen 12 İlginç Bilgi

167
44
14
7
6
Büyük ve derin olduğu kadar, aynı zamanda da sırlarla dolu olan okyanuslar; tarih boyunca insanoğlunun ilgisini çekmiştir.

Birçok canlı türüne ev sahipliği yapan okyanusların etkileyici ve gizemli yapısı, şüphesiz en çok da bilim insanlarını cezbetmiştir. Bünyesinde pek çok canlı türü ve en az bir o kadar da soru işareti barındıran okyanuslarla alakalı halen daha yanıtlanamamış birçok soru bulunmaktadır. Bu haberimiz ise evet sadece 12, fakat oldukça önemli ve enteresan 12 soruya verilmiş 12 cevabı içeriyor.

1. Işık, okyanus yüzeyinden yalnızca 200 metre kadar derinliğe inebilir. Okyanusların 200 metreden sonraki derinliklerde tam anlamıyla karanlık hakimdir.

2. Okyanusların %95'i henüz keşfedilmemiştir. Araştırmalar devamlı bir biçimde sürse de, büyüklükleri sebebiyle okyanusların ancak %5'i keşfedilebilmiştir.

3. Okyanuslarda araştırma yapmayı zorlaştıran en önemli etkenlerden birisi de, suyun basıncıdır. Zira dalgıçların belli bir derinlikten sonra yüzebilmeleri mümkün değildir. Teknoloji geliştikçe yeni yeni ve giderek daha nitelikli keşif araçları imal edilmektedir tabii, fakat henüz yeterli değildir. 

4. Okyanuslar canlı bakterilerle doludur. Pek çoğu zararsızdır. Fakat okyanusta insanlar için zararlı bakteri ve virüsler de mevcuttur. Hepatit vb. enfeksiyonlara sebep olabilirler.

5. Okyanuslarda ne yazık ki milyonlarca ton çöp ve atık vardır. Nitekim zararlı bakterilerin çoğalmasına en çok da bu çöp ve atıklar sebep olur. Dünyada her alanda olduğu gibi, okyanusları da kirleten yegane canlı insan'dır.

6. Okyanuslar sessiz değildir. Aksine, ürkütücü seslere sahiptir. Ve derinlere inildikçe de sesler daha bir ürpertici hale gelir.

7. Okyanuslardaki gel-git ve dalgaları enerjiye dönüştürebilmeyi başarabilseydik, tüm dünyada üretilen enerjinin 5 katından daha fazla bir enerjiyi 'çevre dostu' bir biçimde üretebilirdik.

8. Okyanuslar 20 milyon tondan fazla altın içerir. Söz konusu altınlar, örneğin filmlerdeki gibi hazinelerden ibaret değildir. Lakin okyanuslardan altın elde edebilmek oldukça maliyetli bir iştir.

9. Sanıldığının aksine köpek balıkları okyanustaki kimi canlı türlerine kıyasla daha az ölümcüldür. Mesela deniz anaları, her yıl köpek balıklarının öldürdüğü insan sayısından çok daha fazla insanı öldürmektedir.

10. Amerika Birleşik Devletleri, 64 milyon kg sinir gazı, kara mayınları, 400.000 bomba ve 500 tondan fazla radyoaktif atığı okyanusa bıraktığını itiraf etmiştir.

11. Aldığımız oksijenin yaklaşık %70'ini okyanuslar üretmektedir.

12. İnsanların yarattığı kirlilik yüzünden okyanuslardaki PH hızla düşmektedir. 1751 yılından bu yana, okyanuslar %30 daha fazla asidik hale gelmiştir.

Kaynak : https://storia.me/@Nactrem/okyanus-hakkinda-daha-once-4yy7aw
167
44
14
7
6
Emoji İle Tepki Ver
167
44
14
7
6