Milliyet Gazetesi: Son 3 Haftadır Bazı Pozitif Koronavirüs Testleri Sisteme Girilmedi

75
16
4
1
1
Sağlık Bakanlığı’nın ve Bakan Fahrettin Koca’nın her gün paylaştığı günlük verilerde yer alan, koronavirüs testi pozitif çıkan kişi sayısı 8 Ağustos’tan bu yana eksik bilgi içeriyor olabilir. Zira PCR testi yapan bazı kuruluşların o günden bu yana pozitif test sonuçlarını sisteme girmedikleri ortaya çıktı.

Türkiye’nin her köşesinde varlığını hissettiren koronavirüs salgınının etkisi son günlerde giderek artırıyor. Günlük vaka, vefat ve ağır hasta sayısındaki yükseliş devam ederken, Milliyet’ten Aykut Yılmaz’ın haberine göre koronavirüs testleri ile ilgili endişe verici bir gelişme yaşandı.

Habere göre Sağlık Bakanlığı’nın Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Covid-19 teşhisi için PCR testi üzerine çalışan tüm kurumlara uyarı yazısı gönderdi. Aykut Yılmaz’a göre bakanlığın uyarısında 8 Ağustos’tan itibaren bazı sağlık kuruluşlarının pozitif test sonuçlarını bakanlığa ait sisteme kaydetmedikleri yazıyor.

Eksik sonuçlar nedeniyle filyasyon çalışmalarında aksaklık yaşandı iddiası:

filyasyon ekibi

Pozitif vaka sayısındaki eksikliğin, bu kişilerin yakınlarını takip etme amacı taşıyan filyasyon çalışmalarında doğal olarak sorun yarattığı söyleniyor. Sağlık Bakanlığı’nın, eksik test sonucu giren kuruluşların test çalışma yetkilerini kaldıracağı, sorumlular hakkında yasal işlemler başlatacağı belirtiliyor.

PCR testi düzenleyen kuruluşlar, test sonuçlarını bakanlığın Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi’ne yüklemek zorundalar. İddialar göre 8 Ağustos’tan bu yana bazı kuruluşların giriş yapmadığı pozitif vakaların, bakanlık tarafından filyasyon yöntemi ile takip edilmesi imkansız. Bu da eğer iddialar doğru ise yaklaşık 3 haftalık süre zarfında bazı bölgelerdeki pozitif vakaların takip edilemediği anlamına geliyor. 

Milliyet'in haberinde yer alan iddialara ilişkin bir doküman bulunmuyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığı’ndan konu ile ilgili bir açıklama yapılmış değil.

75
16
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
75
16
4
1
1